Ga direct naar hoofdcontent

Vereniging & Sport

Deze pagina is voor panden of locaties bedoeld waar de gelegenheid wordt gegeven om te sporten of hobbies uit te oefenen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Zwembaden

 • Volkstuinen

 • Voetbalstadions

Op deze pagina vindt u informatie over:

Bent u op zoek naar een subsidie of vakspecialist? Klik dan op één van onderstaande knoppen.

Subsidies

Welke subsidies er voor u beschikbaar zijn hangt af van het type bedrijf of vereniging:

Voordelen van verduurzaming

Hieronder leest u enkele voordelen van verduurzaming van uw vereniging of sportaccommodatie.

 • Kostenbesparing en waardestijging. De begroting van verenigingen en sportaccommodaties bestaat voor gemiddeld 10 tot 15 procent uit de energierekening. De energie gaat naar onder andere het verwarmen van zwembaden, het verkoelen van sportscholen en de verlichting binnen en buiten complexen. De energiekosten vormen daardoor een grote kostenpost. Dat is naast de kosten voor uw personeel, de huur en/of onderhoud van uw bedrijfspand en eventuele andere vaste kosten. Onderzoek daarom de mogelijkheden voor energie besparen én zelf opwekken voor uw organisatie of bedrijf.

 • Imagoverbetering. Door te verduurzamen verbetert u daarnaast uw imago naar niet alleen uw bezoekers en andere stakeholders, maar ook uw personeel. Er wordt steeds meer geselecteerd op bedrijven die investeren in duurzame maatregelen door potentiële bezoekers en werknemers.

 • Gezondere werkomgeving. Verschillende maatregelen hebben aanvullend een positief effect op het binnenklimaat en daarmee de gezondheid van bezoekers en werknemers. Dit leidt onder andere tot minder ziekteverzuim en hogere productiviteit.

 • Voldoen aan wet- en regelgeving. Tot slot moet u als ondernemer aan wettelijke verplichtingen voldoen. Welke dit zijn en hoe u hieraan kunt voldoen leest u op de pagina 'Wet- en regelgeving'.

Energieverbruik bij verenigingen & sportaccommodaties

Bij verenigingen en sportaccommodaties komt een groot deel van het energieverbruik door:

 • Verlichting . Bijna een kwart van het totale energieverbruik is afkomstig van verlichting. Bij oudere panden kan dit zelfs oplopen tot wel 60 procent. Laat tl-lampen, halogeenlampen en gloeilampen vervangen door ledverlichting. Deze investering verdient zichzelf binnen enkele jaren terug. Door alle lampen in uw pand te vervangen door led kunt u maar liefst 80 procent besparen op uw elektriciteitskosten voor verlichting. Installeer daarnaast bewegingsmelders in ruimtes waar niet altijd licht nodig is. Denk hierbij aan magazijnen, toiletten of buiten.

 • Apparaten. Ook elektrische apparatuur die niet direct wordt gebruikt, verbruikt energie. Dit staat ook wel bekend als sluipverbruik. Denk bijvoorbeeld aan computers en schermen die ‘s avonds in stand-by staan. Investeer daarom in apparaten die energiezuiniger zijn of vanzelf uitschakelen. Door alle apparaten uit te schakelen kunt u 5 tot 15 procent besparen op uw energieverbruik. 

 • Installaties. Door installaties goed in te regelen, kunt u een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat realiseren. Door installaties goed in te stellen, kunt u naar inschatting 25 tot 30 procent besparen op uw energieverbruik. Denk hierbij aan waterzijdig inregelen van het verwarmingssysteem en gebruik van slimme meters.

  Instellingen van installaties kunt u optimaliseren met een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS). Een EBS bestaat uit slimme meters en activiteiten. Dit systeem valt onder de maatregelen van de energiebesparingsplicht. Met de data uit slimme meters kunt u het dagelijks, maandelijks en jaarlijks energieverbruik monitoren en verbeteren. Bekijk de website van het RvO voor meer informatie over een energieregistratie- en bewakingssysteem.

  Voor meer slimme maatregelen en maatregelen die onder de energiebesparingsplicht vallen kunt u kijken op de kennisbank van Infomill.

Meer slimme maatregelen

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft per bedrijfssector een lijst opgesteld met slimme maatregelen die zich snel terugverdienen. Dit is de zogenaamde Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML). In veel gevallen bent u verplicht de maatregelen op deze lijst te treffen. Alles over deze verplichting leest u op de pagina wet- en regelgeving.

Ga naar de complete lijst met maatregelen voor uw sector.

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice