Ga direct naar hoofdcontent

Zonneboiler

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboilersysteem is een slimme manier om water te verwarmen voor gebruik in huis. Zonneboilers zetten UV-straling van de zon om in warm water. Dit water gebruikt u vervolgens als warm tapwater of om uw woning te verwarmen. Zo bespaart u op uw gasrekening.

Een zonneboilersysteem bestaat uit een zonnecollector, voorraadvat en naverwarmer. De zonnecollector heeft buizen met vloeistof die warmte absorberen. De collector ligt gericht naar de zon, waardoor de vloeistof opwarmt. De opgewarmde vloeistof wordt in een spiraal door een voorraadvat gepompt dat gevuld is met water. De vloeistof geeft zo warmte af aan het water in het voorraadvat.

Waarvoor wordt een zonneboiler gebruikt?

Een zonneboiler zorgt voor warm water. Dit warme water kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Vaak wordt een zonneboiler gebruikt voor het maken van warm tapwater. Dit kan worden gebruikt voor de douche, maar ook voor apparaten. Een zonneboiler kan ook warm water maken om uw woning mee te verwarmen.

Standaard zonneboilersysteem

Een standaard zonneboilersysteem zorgt voor warm tapwater. Het verwarmen van het pand gebeurt door de cv-ketel of een andere vorm van verwarming, zoals een warmtepomp. Vaak is het aanvullen van het warme tapwater met een zonneboiler rendabel als u een hoog warm tapwater verbruik heeft, bijvoorbeeld omdat er veel douches of warmwaterkranen in het pand gebruikt worden. Voor een standaard zonneboilersysteem voor warm tapwater is voldoende ruimte nodig voor het boilervat.

Zonneboiler combi-systeem

Met een zonneboiler combi-systeem wekt u warm water op voor het verwarmen van uw pand en voor gebruik als tapwater. Zo bespaart u op het gasverbruik van het tapwater en verwarming. Als u met dit systeem ook het pand wilt verwarmen, heeft dat het beste rendement wanneer u kiest voor vloerverwarming. Vloerverwarming is geschikt voor het afgeven van warmte op lage temperaturen. De zonneboiler combi kan worden aangesloten op een cv-ketel. De ketel kan op zeer koude dagen bijverwarmen. Hiervoor moet de cv-ketel wel een NZ-keurmerk (naverwarming zonneboiler) hebben.

Voorwaarden voor gebruik van een zonneboiler

Bij het aanschaffen van een zonneboiler zijn er een aantal zaken waar u op kunt letten.

 • Er moet voldoende ruimte zijn voor de zonneboiler

 • Er moet voldoende ruimte zijn voor het voorraadvat

 • U wilt de afstand tussen zonneboiler en voorraadvat zo klein mogelijk houden om warmteverlies te voorkomen

 • De dakconstructie moet het gewicht kunnen houden van de zonnecollectoren

 • In sommige gevallen heeft u een vergunning nodig. Op deze pagina leest u hier meer over.

Wilt u aan de slag met gebouw verbeteringen?

Subsidies en leningen

 • Subsidies

 • Leningen

 • Belastingvoordeel

Vakspecialisten

 • Specialisten voor de uitvoering

 • Adviseurs voor een plan op maat

 • Keurmerken & certificaten

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice