Ga direct naar hoofdcontent

Stap 2: maak een plan

In stap 1 heeft u inzicht gekregen in de opbouw van uw energierekening, grootverbruikers binnen uw bedrijf en wetten waar u aan moet voldoen. In deze stap leest u...

  • ...hoe u grote energiebesparende maatregelen slim plant;

  • ...wat een duurzaam meerjaren onderhoudsplan is;

  • ...hoe u financiering en subsidies kunt regelen;

  • ...hoe u erachter komt of u een vergunning nodig heeft en hoe u deze aanvraagt.

Kleine en grote maatregelen

Energiebesparende maatregelen kunnen we onderverdelen in twee groepen:

Slimme maatregelen zijn kleine maatregelen die relatief eenvoudig te treffen zijn: er is geen grote verbouwing nodig en de kosten zijn laag. Door de lage kosten verdienen deze maatregelen zich vaak snel terug. Denk aan tijdschakelaars, tochtstrips, deurdrangers. Doorgaans kunt u slimme maatregelen direct treffen, zonder dat uw bedrijfsvoering hiervoor (lang) stil hoeft te staan.

Lees hier welke slimme maatregelen u kunt nemen.

Een Eco pompschakelaar

Grote maatregelen zijn maatregelen waarvoor vaak verbouwd moet worden, maar waarvan de impact ook groot is. Denk aan isolerende kozijnen, zonnepanelen of een duurzamer verwarmingssysteem. Bij grote maatregelen is het belangrijk om slim te plannen. Zo kunt u onderhoud met verbetering combineren. Dit doet u het beste door een duurzaam meerjaren onderhoudsplan (duurzaam MJOP) op te stellen.

De grote maatregelen vindt u in het menu 'Gebouwverbeteringen' bovenaan de pagina.

Stevig kozijn met isoleren glas van dichtbij

Duurzaam MJOP

Veel bedrijven hebben voor hun pand een meerjaren onderhoudsplan (MJOP). In dit plan staat op welk moment bepaald onderhoud aan een pand uitgevoerd moet worden. Door onderhoudsmaatregelen uit een MJOP slim te combineren met energiebesparende maatregelen kunt u een interessante businesscase voor een pand opzetten.

Lees meer over het duurzaam MJOP.

Subsidies en financiering

De overheid stimuleert duurzame keuzes van ondernemers met verschillende subsidies en regelingen. Welke subsidies, leningen en belastingregelingen voor u gelden, hangt af van uw situatie. Op de subsidiepagina vindt u meer informatie over de verschillende subsidies en regelingen.

Vergunning nodig?

Voor energiebesparende wijzigingen die het uiterlijk van uw bedrijfspand veranderen en zichtbaar zijn vanaf de openbare weg, is vaak een vergunning vereist. Dit geldt ook voor wijzigingen aan monumentale panden.

Via het omgevingsloket kunt u eenvoudig controleren of u een vergunning nodig heeft en deze aanvragen of melden. Het verloop volgt u online in een dossier. Nederlandse bedrijven loggen in met eHerkenning, Europese bedrijven via eIDAS.

Klik hier om naar omgevingsloket zakelijk te gaan.

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice