Ga direct naar hoofdcontent

Leidingisolatie

In ieder pand zijn verwarmingsbuizen die warmte uitstralen op ongewenste plekken. Zeker als het lange leidingen zijn die door koude ruimtes lopen. Door deze leidingen te isoleren kan het warmteverlies eenvoudig worden verminderd. Hierdoor voorkomt u onnodig energieverbruik. Leidingisolatie is erg makkelijk te plaatsen. Er bestaan isolatiebuizen die 'voorgesneden' zijn welke u zo om de leidingen kunt klemmen. U kunt het zelf afplakken, maar er bestaan ook isolatiebuizen welke al een plakrand hebben.

Leidingisolatie en het cv-systeem

Het CV-systeem bestaat uit een cv-ketel, buizen en een afgiftesysteem (zoals radiatoren). Door de buizen stroomt het water van de ketel naar de radiatoren. In de ideale situatie bereikt het water vanuit de cv-ketel de radiatoren zonder dat er onderweg warmte wordt afgegeven aan onverwarmde ruimtes. Zo wordt de warmte afgegeven aan ruimtes waarin dat gewenst is zonder dat een deel onderweg verloren gaat.

Leidingisolatie en warm tapwater

Warmte kan ook verloren gaan bij leidingen waar warm tapwater voor kraan of douche doorheen stroomt. Ook hier kan warmteverlies worden voorkomen en op stookkosten bespaard worden. Let hierbij wel op dat u alleen circulatieleidingen isoleert. Het isoleren van andere leidingen van het warme tapwater is niet verstandig. Normale leidingen moeten namelijk zo snel mogelijk afkoelen om legionella in de leidingen te voorkomen. Een circulatieleiding is een kringleiding waar warm tapwater door stroomt om warm water sneller beschikbaar te maken bij de aangesloten punten in bijvoorbeeld keuken en badkamer. Het water in deze leidingen is altijd voldoende van temperatuur om legionella onschadelijk te maken.

Voordelen leidingisolatie

Naast de besparing op het energieverbruik zijn er ook andere voordelen. Hoort u wel eens ‘tikkende leidingen’ en heeft u daar last van? Dit kan voor een deel worden verminderd met het toepassen van leidingisolatie. Het ‘tikken’ komt voornamelijk door het opwarmen en afkoelen van de leidingen waardoor deze uitzetten en inkrimpen. Als leidingisolatie dit niet verhelpt en u er last van blijft houden, is het raadzaam de verwarming te ontluchten.

Een ander voordeel van leidingisolatie is dat dit het leidingwerk beschermt tegen kou. Sommige leidingen liggen op plaatsen waar ze gevoelig zijn voor bevriezing. Dit kan bijvoorbeeld relevant zijn in een onverwarmde schuur. Met leidingisolatie gaat u dit tegen.

Welke leidingen kunt u isoleren en waar?

Niet alle leidingen hoeven te worden geïsoleerd. Het gaat alleen om leidingen die lopen door onverwarmde ruimtes , zoals:

  • Een onverwarmde zolder

  • Bergruimtes

  • De kruipruimte

  • Een onverwarmde loods of garage

  • Achter knieschotten van schuine daken

  • In de meterkast

  • In de technische ruimte

De warmte die via het leidingwerk wordt afgegeven aan deze ruimtes wordt daar niet nuttig gebruikt. Hoe kouder de omgeving van een buis is, hoe meer warmte er wordt onttrokken. Let op dat u zowel de aanvoer- als de retourleiding isoleert. Via beide gaat er namelijk warmte verloren.

Soorten leidingisolatie

Er zijn verschillende typen leidingisolatie te koop. Bij bouwmarkten is meestal standaard isolatie verkrijgbaar. Online zijn er verschillende merken verkrijgbaar die vaak van betere kwaliteit zijn.

Andere typen buisisolatie kunnen dikker zijn waardoor het niet altijd mogelijk is om dit goed aan te brengen omdat de cv leidingen te dicht bij elkaar liggen of te dicht tegen een muur aanstaan. Dunnere isolatie bespaart wat minder maar is wel weer goedkoper en alsnog kan er jaarlijks veel mee worden bespaard.  

Leidingisolatie aanbrengen

Normale buisisolatie kan gemakkelijk worden bevestigd. Sommige buisisolatie is zelfklevend wat het aanbrengen makkelijker maakt. Dit type isolatie is al voorgesneden en heeft een zelfklevende plakrand waarmee de isolatie makkelijk en snel kan worden dichtgeplakt.

Voor leidingwerk wat in een bocht loopt kan het moeilijk zijn om buisisolatie aan te brengen. Als u dit op een mooie manier wilt bevestigen kunt u ook voorgemaakte bochten en T-stukken kopen. Dat kan het isolatie aanbrengen een stuk makkelijker maken.

Er zijn ook bederijven die zich specialiseren in leidingisolatie, zoals bit duurzaam, Franssen en SIB. Als u veel leidingen heeft kan het lonen om eerst een advies op te laten stellen.

Kosten en terugverdientijd

Er zijn verschillende diktes leidingisolatie beschikbaar tussen de 9 en 35 millimeter. Meet dit eerst op voordat u leidingisolatie koopt! Hoe dikker de isolatie, hoe meer u bespaart. Zelfklevende leidingisolatie van 12mm dik is al verkrijgbaar voor ca. €2,- per meter. Leidingisolatie verdient zich binnen een jaar terug en levert daarna ieder jaar opnieuw winst op.

Hoeveel bespaart leidingisolatie?

Leidingisolatie bespaart ongeveer 3 m3 gas per meter per jaar. Een klein kantoor ter grootte van een woonhuis heeft ongeveer 10 tot 20 meter leidingwerk wat geïsoleerd kan worden. Dat bespaart tot 60 m3 gas per jaar. Bij grote bedrijven en bedrijven in de procesindustrie is de besparing nog veel groter.

Tip: ventilatiekanalen

Ook via ongeïsoleerde ventilatiekanalen kan veel warmteverlies optreden als deze door onverwarmde ruimtes lopen. Isoleer daarom ook uw (warme) ventilatiekanalen om op stookkosten te besparen. Het isoleren van ventilatiekanelen is meer werk en laat u mogelijk liever over aan een isolatiespecialist.