Met onderwijs worden gebouwen bedoelt waar onderwijzing plaatsvindt. Bij primair- en voortgezet onderwijs hebben gemeenten een belangrijke rol bij het duurzaam en energiezuinig maken van schoolgebouwen. Bij het middelbaar-, hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs zijn de instellingen voor het grootste deel zelf verantwoordelijk voor het vastgoed en verduurzaming hiervan.
Op deze pagina vindt u informatie over:
Bent u op zoek naar een subsidie of vakspecialist? Klik dan op één van onderstaande knoppen.
Hieronder leest u enkele voordelen van verduurzaming van uw onderwijsinstelling.
Kostenbesparing en waardestijging. Het uitvoeren van verschillende maatregelen zorgt voor een toekomstbestendige onderwijsinstelling. Door te verduurzamen zorgt u voor lagere energiekosten en vaste lasten. Ook zal de waarde van het pand of locatie stijgen.
Imagoverbetering. Door te verduurzamen verbetert u uw imago naar leerlingen, personeel en stakeholders. Daarnaast is het voor scholen belangrijk om het goede voorbeeld aan hun leerlingen te geven. Door met verduurzaming aan de slag te gaan kunt u leerlingen inspireren voor de toekomst. Daarnaast kunt u leerlingen betrekken bij het maken van plannen voor een energiezuinigere, comfortabelere en gezondere onderwijsinstelling.
Gezondere werkomgeving. Verschillende maatregelen hebben aanvullend een positief effect op het binnenklimaat en daarmee de gezondheid van leerlingen en werknemers. Dit leidt onder andere tot minder ziekteverzuim en hogere productiviteit.
Voldoen aan wet- en regelgeving. Tot slot moet u als ondernemer aan wettelijke verplichtingen voldoen. Welke dit zijn en hoe u hieraan kunt voldoen leest u op de pagina 'Wet- en regelgeving'.
Bij onderwijsinstellingen komt een groot deel van het energieverbruik door:
Verlichting . Bijna een kwart van het totale energieverbruik is afkomstig van verlichting. Bij oudere panden kan dit zelfs oplopen tot wel 60 procent! Laat tl-lampen, halogeenlampen en gloeilampen vervangen door ledverlichting. Deze investering verdient zichzelf binnen enkele jaren terug. Door alle lampen in uw pand te vervangen door led kunt u maar liefst 80 procent besparen op uw elektriciteitskosten voor verlichting. Installeer daarnaast bewegingsmelders in ruimtes waar niet altijd licht nodig is. Denk hierbij aan magazijnen, toiletten of buiten.
Machines en apparaten. Ook elektrische apparatuur die niet direct wordt gebruikt, verbruikt energie. Dit staat ook wel bekend als sluipverbruik. Denk bijvoorbeeld aan computers en schermen die ‘s avonds in stand-by staan. Investeer daarom in apparaten die energiezuiniger zijn of vanzelf uitschakelen. Door alle apparaten uit te schakelen kunt u 5 - 15% besparen op uw energieverbruik.
Installaties. Door installaties goed in te regelen, kunt u een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat realiseren. Door installaties goed in te stellen, kunt u naar inschatting 25 - 30% besparen op uw energieverbruik. Denk hierbij aan waterzijdig inregelen van het verwarmingssysteem en gebruik van slimme meters.
Instellingen van installaties kunt u optimaliseren met een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS). Een EBS bestaat uit slimme meters en activiteiten. Dit systeem valt onder de maatregelen van de energiebesparingsplicht. Met de data uit slimme meters kunt u het dagelijks, maandelijks en jaarlijks energieverbruik monitoren en verbeteren. Bekijk de website van het RvO voor meer informatie over een energieregistratie- en bewakingssysteem.
Voor meer slimme maatregelen en maatregelen die onder de energiebesparingsplicht vallen kunt u kijken op de kennisbank van Infomill.
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft per bedrijfssector een lijst opgesteld met slimme maatregelen die zich snel terugverdienen. Dit is de zogenaamde Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML). In veel gevallen bent u verplicht de maatregelen op deze lijst te treffen. Alles over deze verplichting leest u op de pagina wet- en regelgeving.
Wij helpen u graag en ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.