Ga direct naar hoofdcontent

Salderingsregeling

De salderingsregeling is een fiscale regeling die ervoor zorgt dat bedrijven die zonnepanelen hebben, de stroom die ze terugleveren aan het elektriciteitsnet kunnen verrekenen met de stroom die ze afnemen van het net. Dit betekent dat bedrijven die zonnepanelen hebben, kunnen besparen op hun energierekening. De regeling is bedoeld om bedrijven te stimuleren om duurzame energie op te wekken.

Voor wie is de regeling?

De salderingsregeling is in 2013 ingevoerd en geldt voor kleinverbruikers. Dit betekent dat u een aansluiting heeft van van 3 x 80 ampère of minder. Weet u niet wat voor aansluiting u heeft? Op deze pagina leest u hoe u hier achter komt.

Hoe werkt salderen?

De salderingsregeling werkt als volgt:

  • Bedrijven die zonnepanelen hebben, wekken hun eigen stroom op.

  • Deze stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

  • De energiemaatschappij verrekent de teruggeleverde stroom met de stroom die het bedrijf afneemt van het net.

  • Het bedrijf betaalt alleen voor de stroom die het van het net afneemt, minus de stroom die het zelf heeft opgewekt.

Salderen met een draaischijfmeter

Wanneer u een draaischijfmeter heeft wordt er automatisch gesaldeerd. De draaischijf draait dan letterlijk terug als u elektriciteit aan het net levert. In de nieuwere meters wordt dit geregistreerd via een apart kanaal en ziet u de meter niet teruglopen. Het resultaat van de door uzelf opgewekte elektriciteit ziet u dan pas op de eindafrekening.

Vergoeding voor terugleveren

Het kan ook voorkomen dat u meer elektriciteit teruglevert dan u heeft afgenomen. In dat geval kunt u een vergoeding krijgen. Ook wel de terugleververgoeding genoemd. Het verschilt per energiemaatschappij hoeveel euro u per kWh vergoed krijgt. Bij groene maatschappijen is deze vergoeding vaak iets hoger dan bij grijze(re) maatschappijen.

Effect van daltarief en piektarief op salderen

Heeft u een dubbeltariefmeter en verrekent uw energieleverancier een apart dal- en piektarief voor elektriciteitsgebruik? Laat de zonnepanelen installateur dan bij het uitrekenen van het rendement op zonnepanelen een vergelijking maken tussen dal- en piektarief en een normaal tarief. Het kan namelijk zijn dat u goedkoper uit bent met een standaardtarief dat geldt gedurende de hele dag wanneer u zonnepanelen op het dak hebt liggen.

Als u een hoger financieel rendement haalt met zonnepanelen bij een standaardtarief dan kunt u bij de energieleverancier aanvragen om een standaardtarief te berekenen. Hiervoor hoeft u geen nieuwe meter te installeren.

Salderen met een dynamisch energiecontract

De dynamische energiecontracten zijn in opkomst. Als u een dynamisch energiecontract heeft, betaalt u elk uur een andere prijs voor elektriciteit en elke dag een andere gasprijs. Omdat de elektriciteitsprijs per uur verandert, werkt salderen anders dan bij een vast contract.

Salderingsregeling zonnepanelen na 2025

Vanaf 2025 verandert de salderingsregeling en wordt de regeling in 6 jaar tijd stapsgewijs afgebouwd. Vanaf 2025 en 2026 kunt u nog 64% (van de teruggeleverde elektriciteit) salderen, en dit loopt vervolgens stapsgewijs af met circa 9% per jaar. In 2031 stopt de salderingsregeling helemaal. De oorspronkelijke plannen waren om de salderingsregeling vanaf 2023 stapsgewijs af te bouwen. Minister Jetten heeft bekend gemaakt in de loop van 2022 dat dit niet meer haalbaar was en heeft een voorstel gedaan om de afbouw uit te stellen tot 2025. De afbouw ziet er nu als volgt uit:

Afbouw salderingsregeling

De salderingsregeling gaat dus verdwijnen. Desondanks blijven zonnepanelen een financieel aantrekkelijke investering. De meeste bedrijven gebruiken overdag het meeste stroom, wanneer de opbrengst van de panelen het hoogst is.

Een andere oplossing die vaak wordt genoemd is een batterij. Batterijen kunnen opladen tijdens de zonuren, maar zitten meestal al vol na 2 zonnige uren (afhankelijk van hoeveel zonnepanelen u heeft). Financieel gezien is het in de meeste gevallen nog niet aantrekkelijk om een batterij te plaatsen, aangezien de kosten voor een batterij vergelijkbaar zijn met de aanschafkosten van ongeveer 30 zonnepanelen. Pas als de salderingsregeling (deels) is afgebouwd, kan het aantrekkelijker worden. Daarnaast is de CO2-uitstoot tijdens het maken van de batterij erg hoog en niet te compenseren in de levensduur.

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice