Ga direct naar hoofdcontent

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De volgende factoren bepalen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen:

1. Oriëntatie (en ruimte)

Vanzelfsprekend moet er ruimte zijn voor de plaatsing van de panelen. Ruwweg is er ca. 2,5 m2 dakoppervlak nodig per paneel.

Zonnepanelen renderen het beste als ze richting het zuiden zijn geplaatst onder een hellingshoek van ongeveer 35 graden. Dat levert de hoogste opbrengst op. De meeste afwijkingen hiervan zijn geen probleem.

Platte daken: Bij platte daken kunnen de panelen onder een ideale hoek en richting gelegd. Panelen gericht op het zuiden leveren per paneel het meeste op. Vaak wordt echter gekozen voor een zogenaamde oost/west opstelling, met als voordelen dat er meer panelen op het dak passen en de stroomopwek gedurende de dag beter verdeeld is.

Schuine daken: Een dak dat ruwweg tussen het zuidoosten en zuidwesten staat en een helling heeft tussen de 20º en 60º levert een goed rendement. Andere oriëntaties zijn ook mogelijk, maar leveren minder op. Vooral daken richting het noorden, noordwesten en noordoosten leveren een dermate laag rendement dat men daar om financiële redenen eigenlijk nooit voor kiest.

Op www.zonatlas.nl kunt u een eerste indicatie krijgen van de zonpotentie van uw dak.

2. Schaduw

Een dakoppervlak zonder obstakels (zoals een schoorsteen) maakt het makkelijker voor een installateur om de panelen in een mooie opstelling neer te leggen en zorgt voor de hoogste opbrengst. Het beste is als er geen schaduw op de panelen valt door bijvoorbeeld schoorstenen, bomen of gebouwen. Laat uzelf hierover informeren door de installateur, zij adviseren hoe u op de beste wijze de panelen kunt plaatsen. Mocht schaduw onvermijdelijk zijn, kan de opbrengst van zonnepanelen geoptimaliseerd worden door power optimizers of micro-omvormers.

3. Draagkracht

Een constructeur bepaalt of uw dak constructief geschikt is, of geschikt is te maken. Dat kan met meer dan 80% van de daken. Indien het dak niet sterk genoeg is voor de plaatsing van standaard zonnepanelen kunnen lichtgewicht panelen ook een uitkomst bieden.

Zonnepanelen gaan ca. 25 jaar mee. Houd hier rekening, en laat eventueel aankomend onderhoud aan het dak uitvoeren voordat de panelen geplaatst worden.

Wilt u aan de slag met gebouw verbeteringen?

Subsidies en leningen

  • Subsidies

  • Leningen

  • Belastingvoordeel

Vakspecialisten

  • Specialisten voor de uitvoering

  • Adviseurs voor een plan op maat

  • Keurmerken & certificaten