Ga direct naar hoofdcontent

Netaansluiting

Uw zakelijke netaansluiting vormt de kern van uw pand als het gaat om verduurzaming. Het is de schakel tussen uw elektriciteit en de wereld daarbuiten. Een goed begrip van uw netaansluiting is essentieel om duurzaamheidsmaatregelen te implementeren. Of u nu zonnepanelen wilt installeren, laadpalen voor elektrische voertuigen nodig heeft of uw pand van warmtepompen wilt voorzien, uw netaansluiting speelt een cruciale rol. In dit artikel gaan we dieper in op de zakelijke netaansluiting en hoe deze van invloed kan zijn op verduurzaming

Hoe weet ik of grootverbruiker of kleinverbruiker ben?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen grootverbruikers (netaansluiting >3x80A) en
kleinverbruikers (3x80A of kleiner). De netaansluiting is bepalend voor de
subsidiemogelijkheden, businesscase en fiscale regelingen. Op de factuur van de
netbeheerder is te zien welke aansluiting u heeft.

De netaansluiting verzwaren

Netcongestie

Veel regio's kampen met overbelasting van het elektriciteitsnet. Dit gebeurt wanneer er te veel vraag is naar elektriciteit in een bepaald gebied en het elektriciteitsnet de extra belasting niet aankan. Of wanneer er juist te veel stroom wordt teruggeleverd aan het net.

Netcongestie kan tot gevolg hebben dat:

  • nieuwe zonnepaneleninstallaties niet (direct) aangesloten kunnen worden;

  • u langer moet wachten op een zwaardere elektriciteitsaansluiting voor laadpalen of een warmtepomp.

Om de actuele situatie in uw regio te achterhalen kunt u het beste de website van uw netbeheerder raadplegen of de capaciteitskaart bekijken.

Bekijk hier de capaciteitskaart van Netbeheer Nederland.

De kosten op uw energierekening

De energierekening is misschien niet iets waar u graag naar kijkt. Toch kunt u hier waardevolle informatie uit halen om energie te besparen. Daarom is het goed om te begrijpen welke kosten erop staan waar u wel, en waar u niet iets aan kunt veranderen.

De kosten op uw energierekening zijn onderverdeeld in vaste en variabele kosten.

Vaste kosten betaalt u per periode (maand, kwartaal, jaar). Dit zijn:

  • Vaste leveringskosten (voorheen 'vastrecht'): Uw netbeheerder maakt kosten voor onder andere administratie en apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan apparatuur om op afstand te meten wat uw verbruik is. Hiervoor betaalt u een soort abonnementskosten.

  • Netbeheerkosten (voorheen 'netwerkkosten'): Deze bestaan uit aansluitkosten, meterhuur, transportkosten en capaciteitstarief.

  • Vermindering energiebelasting: De overheid ziet een deel van het energieverbruik als basisbehoefte. Daarom krijgt u een vast bedrag per jaar als korting op de energierekening, los van uw verbruik.

Variabele kosten betaalt u per kWh of m3. Dit zijn:

  • Leveringskosten: Dit zijn de kosten voor uw daadwerkelijk verbruik. Ze bestaan uit het leveringstarief en vastrecht. Hoeveel u per kWh stroom of m3 gas verbruikt hangt af van uw energiecontract. Deze tarieven kunnen variabel of vast zijn. Ook kan het zijn dat u een zogenaamd dubbeltarief heeft: u betaalt dan een ander tarief tijdens dal- en piekuren.

  • Energiebelasting: De overheid vraagt energiebelasting omdat zij bewoners wil stimuleren energie te besparen. De energiebelasting is een vast tarief per m3 gas en kWh elektriciteit, welke jaarlijks wordt bepaald door de overheid.

  • Btw: Net als op andere producten en diensten betaalt u ook over gas en elektriciteit 21% btw. In de bedragen die uw energieleverancier noemt is de btw meestal al verrekend.

  • Terugleververgoeding: Heeft u zakelijke zonnepanelen en brengen deze meer op dan dat u verbruikt? Dan krijgt u een vergoeding voor de teruggeleverde stroom.


Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice