Ga direct naar hoofdcontent

Agrarisch

Deze pagina is voor bedrijven die activiteiten uitvoeren met betrekking tot gewassen of landbouwhuisdieren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Landbouwbedrijf

 • Veeteler

 • (Glas)tuinbouwbedrijf

Op deze pagina vindt u informatie over:

Bent u op zoek naar een subsidie of vakspecialist? Klik dan op één van onderstaande knoppen.

Voordelen van verduurzaming

Hieronder leest u enkele voordelen van verduurzaming van uw agrarisch bedrijf.

 • Kostenbesparing en waardestijging. Agrariërs zijn vaak grootverbruikers. Loodsen of stallen moeten verlicht, verwarmd of gekoeld worden en er wordt gewerkt met grote machines. Daardoor vormen de energiekosten vaak een grote kostenpost. Door te verduurzamen zorgt u voor lagere energiekosten en vaste lasten. Dit kan weer geïnvesteerd worden. Ook zal de waarde van het pand of locatie stijgen.

 • Imagoverbetering. Door te verduurzamen verbetert u daarnaast uw imago naar niet alleen uw klanten en andere stakeholders, maar ook uw personeel. Er wordt steeds meer geselecteerd op bedrijven die investeren in duurzame maatregelen door potentiële klanten en werknemers.

 • Gezondere werkomgeving. Verschillende maatregelen hebben aanvullend een positief effect op het binnenklimaat en daarmee de gezondheid van werknemers. Dit leidt onder andere tot minder ziekteverzuim en hogere productiviteit.

 • Voldoen aan wet- en regelgeving. Tot slot moet u als ondernemer aan wettelijke verplichtingen voldoen. Welke dit zijn en hoe u hieraan kunt voldoen leest u op de pagina 'Wet- en regelgeving'.

Energieverbruik bij agrarische bedrijven

Bij agrarische bedrijven komt een groot deel van het energieverbruik door:

 • Verlichting . Zeker waar nog gloeilampen, halogeenlampen of oude tl-verlichting aanwezig is kunnen de energiekosten door verlichting enorm oplopen. Laat tl-lampen, halogeenlampen en gloeilampen vervangen door ledverlichting. Deze investering verdient zichzelf binnen enkele jaren terug. Installeer naast ledverlichting ook bewegingssensoren in ruimtes waar niet altijd licht nodig is. Denk hierbij aan een magazijn, koelcel of buiten.

 • Leidingen en/of appendages. Als hier verwarmde vloeistoffen of gassen doorheen stromen verliezen ze warmte. Door deze leidingen te isoleren gaat de warmte niet verloren op plekken waar u de warmte niet kwijt wilt. Daardoor is er minder energie nodig om de warmte op de juiste plek te krijgen. Geïsoleerde leidingen en appendages zijn ook beschermd tegen kou en vorst. 

 • Installaties zoals ventilatoren, koelingen en (vacuüm)pompen. Door deze vraaggestuurd in te stellen, bespaart u op uw energierekening. De installaties of apparaten werken alleen als het daadwerkelijk nodig is. Daarnaast kunt u de benodigde elektriciteit voordelig opwekken met zonnepanelen. Door bij koelinstallaties de aangezogen lucht goed te scheiden van de afgevoerde warme lucht, gebruikt u minder energie om de aangezogen lucht af te koelen. De afgevoerde lucht is namelijk warm, en als zich dit kan mengen met de aangezogen lucht, moet de installatie extra hard werken om de lucht te koelen.

 • Verwarmen van dierverblijven. Door goede isolatie in de gebouwschil toe te passen voorkomt u onnodig warmteverlies en hoeft u minder te stoken. Daarnaast blijft en in de zomer ook koeler binnen. U kunt dak, vloer en (spouw)muren isoleren. Ook kunt u isolerend glas toepassen. Aanvullend kunt u ook nog kiezen voor deuren die automatisch sluiten om warmte binnen te houden.

Meer slimme maatregelen

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft per bedrijfssector een lijst opgesteld met slimme maatregelen die zich snel terugverdienen. Dit is de zogenaamde Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML). In veel gevallen bent u verplicht de maatregelen op deze lijst te treffen. Alles over deze verplichting leest u op de pagina wet- en regelgeving.

Ga naar de complete lijst met maatregelen voor uw sector.

Logo LTO Nederland

LTO

LTO is de ondernemersorganisatie voor Nederlandse boeren en tuinders. LTO Nederland behartigt de belangen van haar ruim 35.000 leden door zich in te zetten voor het creëren van een gunstig ondernemersklimaat voor agrariërs in Nederland en Europa.

Lees meer over LTO.

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice