Ga direct naar hoofdcontent

Zorg & Welzijn

Deze pagina is voor onder andere inrichtingen die een gezondheidszorg of behandelfunctie hebben, zoals ziekenhuizen, medische centra, klinieken, laboratoria, tandartsenpraktijken, dierenartsenpraktijk, huisartsenpraktijk, fysiotherapeutische praktijk, penitentiaire inrichtingen en gevangenissen, psychiatrische inrichtingen.

Op deze pagina vindt u informatie over:

Bent u op zoek naar een subsidie of vakspecialist? Klik dan op één van onderstaande knoppen.

Voordelen van verduurzaming

Hieronder leest u enkele voordelen van verduurzaming van uw zorg- of welzijnsinstelling.

 • Kostenbesparing en waardestijging. Zorg- en welzijnsinstellingen gebruiken veel energie om hun bedrijfsvoering op gang te houden en hun cliënten en personeel te bedienen. Er is veel energie nodig voor verschillende dingen. Denk hierbij aan:

  • Verwarmen en koelen van het pand en de ruimtes

  • Ventileren van het pand

  • Elektriciteitsvoorziening apparatuur en verlichting

  • Liften en roltrappen

  • Beveiligingssystemen

  • Koel- en vriescellen

  Door de hoge energielasten is het slim maatregelen toe te passen voor het besparen én zelf op te wekken van energie.

 • Imagoverbetering. Door te verduurzamen verbetert u uw imago naar uw cliënten, personeel en andere stakeholders. Een duurzaam gebouw wordt steeds vaker geassocieerd met een gezonde omgeving, wat voor zorg- en welzijnsinstellingen extra belangrijk is.

 • Gezondere werkomgeving. Verschillende maatregelen hebben aanvullend een positief effect op het binnenklimaat en daarmee de gezondheid van cliënten en personeel. Dit leidt onder uw personeel onder andere tot minder ziekteverzuim en hogere productiviteit.

 • Voldoen aan wet- en regelgeving. Tot slot moet u als ondernemer aan wettelijke verplichtingen voldoen. Welke dit zijn en hoe u hieraan kunt voldoen leest u op de pagina 'Wet- en regelgeving'.

Energieverbruik bij zorg- en welzijnsinstellingen

Bij zorg- en welzijnsinstellingen komt een groot deel van het energieverbruik door:

 • Installaties. Door installaties goed in te regelen, kunt u een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat realiseren. Door installaties goed in te stellen, kunt u naar inschatting 25 tot 30 procent besparen op uw energieverbruik. Denk hierbij aan waterzijdig inregelen van het verwarmingssysteem en gebruik van slimme meters.

  Instellingen van installaties kunt u optimaliseren met een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS). Een EBS bestaat uit slimme meters en activiteiten. Dit systeem valt onder de maatregelen van de energiebesparingsplicht. Met de data uit slimme meters kunt u het dagelijks, maandelijks en jaarlijks energieverbruik monitoren en verbeteren. Bekijk de website van het RvO voor meer informatie over een energieregistratie- en bewakingssysteem.

 • Verlichting. Een groot deel van energieverbruik komt door verlichting. Zeker waar nog gloeilampen, halogeenlampen of oude tl-verlichting aanwezig is kunnen de energiekosten door verlichting enorm oplopen. Laat tl-lampen, halogeenlampen en gloeilampen vervangen door ledverlichting. Deze investering verdient zichzelf binnen enkele jaren terug.

  Installeer naast ledverlichting ook bewegingssensoren in ruimtes waar niet altijd licht nodig is. Denk hierbij aan een magazijn of buiten.

 • Machines en computers. In zorg- en welzijnsinstellingen is veel apparatuur die dag en nacht aanstaat. Ook elektrische apparatuur die niet direct wordt gebruikt, verbruikt energie. Dit staat ook wel bekend als sluipverbruik. Denk bijvoorbeeld aan computers en schermen die ‘s avonds in stand-by staan. Investeer daarom in apparaten die energiezuiniger zijn of vanzelf uitschakelen.

  Voor meer slimme maatregelen en maatregelen die onder de energiebesparingsplicht vallen kunt u kijken op de kennisbank van Infomill.

Meer slimme maatregelen

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft per bedrijfssector een lijst opgesteld met slimme maatregelen die zich snel terugverdienen. Dit is de zogenaamde Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML). In veel gevallen bent u verplicht de maatregelen op deze lijst te treffen. Alles over deze verplichting leest u op de pagina wet- en regelgeving.

Ga naar de complete lijst met maatregelen voor uw sector.

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice