Ga direct naar hoofdcontent

Overige sectoren

Valt uw bedrijf niet onder een van de andere sectoren? Dan vindt u op deze pagina algemeen advies voor het verduurzamen van bedrijven in overige sectoren. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld maar niet uitsluitend bouwbedrijven en de mobiliteitsbranche.

Op deze pagina vindt u informatie over:

Bent u op zoek naar een subsidie of vakspecialist? Klik dan op één van onderstaande knoppen.

Voordelen van verduurzaming

Hieronder leest u enkele voordelen van verduurzaming van uw bedrijf.

 • Kostenbesparing en waardestijging. Ondernemingen gebruiken vaak veel energie voor interne processen en hun pand(en). Denk hierbij aan het verwarmen en ventileren van ruimtes, verlichting en het gebruik van apparatuur. Er liggen daarom veel kansen voor het verminderen van het energieverbruik. Hiermee worden zakelijke panden comfortabeler, gezonder, energiezuiniger. Ook draagt u zo met uw onderneming een steentje bij aan het milieu. 

 • Imagoverbetering. Door te verduurzamen verbetert u daarnaast uw imago naar niet alleen uw klanten en andere stakeholders, maar ook uw personeel. Er wordt steeds meer geselecteerd op bedrijven die investeren in duurzame maatregelen door potentiële klanten en werknemers.

 • Gezondere werkomgeving. Verschillende maatregelen hebben aanvullend een positief effect op het binnenklimaat en daarmee de gezondheid van werknemers. Dit leidt onder andere tot minder ziekteverzuim en hogere productiviteit.

 • Voldoen aan wet- en regelgeving. Tot slot moet u als ondernemer aan wettelijke verplichtingen voldoen. Welke dit zijn en hoe u hieraan kunt voldoen leest u op de pagina 'Wet- en regelgeving'.

Energieverbruik bij bedrijven

Bij bedrijven komt een groot deel van het energieverbruik door:

 • Verlichting . Een groot deel van energieverbruik komt door verlichting. Zeker waar nog gloeilampen, halogeenlampen of oude tl-verlichting aanwezig is kunnen de energiekosten door verlichting enorm oplopen. Laat tl-lampen, halogeenlampen en gloeilampen vervangen door ledverlichting. Deze investering verdient zichzelf binnen enkele jaren terug.

  Installeer naast ledverlichting ook bewegingssensoren in ruimtes waar niet altijd licht nodig is. Denk hierbij aan een magazijn of buiten.

 • Apparatuur. Kies voor energiezuinige alternatieven voor de apparaten en machines die u voor uw bedrijf en binnen uw bedrijfsvoering gebruikt. Hiermee bespaart u op de energiekosten.

 • Installaties. Door installaties goed in te regelen, kunt u een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat realiseren. Door installaties goed in te stellen, kunt u naar inschatting 25 tot 30 procent besparen op uw energieverbruik. Denk hierbij aan waterzijdig inregelen van het verwarmingssysteem en gebruik van slimme meters.

  Instellingen van installaties kunt u optimaliseren met een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS). Een EBS bestaat uit slimme meters en activiteiten. Dit systeem valt onder de maatregelen van de energiebesparingsplicht. Met de data uit slimme meters kunt u het dagelijks, maandelijks en jaarlijks energieverbruik monitoren en verbeteren. Bekijk de website van het RvO voor meer informatie over een energieregistratie- en bewakingssysteem.

Meer slimme maatregelen

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft per bedrijfssector een lijst opgesteld met slimme maatregelen die zich snel terugverdienen. Dit is de zogenaamde Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML). In veel gevallen bent u verplicht de maatregelen op deze lijst te treffen. Alles over deze verplichting leest u op de pagina wet- en regelgeving.

Ga naar de complete lijst met maatregelen voor uw sector.

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice