Ga direct naar hoofdcontent

Kantoren

Deze pagina is voor bedrijfspanden bedoeld waar administratieve werkzaamheden worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Overheidsdiensten

 • Verplichte sociale verzekeringen

 • Financiële dienstverlening

Op deze pagina vindt u informatie over:

Bent u op zoek naar een subsidie of vakspecialist? Klik dan op één van onderstaande knoppen.

Voordelen van verduurzaming

Hieronder leest u enkele voordelen van verduurzaming van uw kantoor.

 • Kostenbesparing en waardestijging. Kantoorpanden zijn vaak grootverbruikers, omdat er veel elektronische apparaten worden gebruikt. Denk aan computers, servers, printers, verlichting en telefoons. Ook gebruik van de lift en goede ventilatie in kantoren kost energie. De energiekosten vormen daardoor, naast de kosten voor uw personeel, de huur van uw bedrijfspand en eventuele andere vaste kosten, vaak een grote kostenpost. Onderzoek daarom welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen én zelf op te wekken voor uw bedrijf.

 • Imagoverbetering. Door te verduurzamen verbetert u daarnaast uw imago naar niet alleen uw klanten en andere stakeholders, maar ook uw personeel. Er wordt steeds meer geselecteerd op bedrijven die investeren in duurzame maatregelen door potentiële klanten en werknemers.

 • Gezondere werkomgeving. Verschillende maatregelen hebben aanvullend een positief effect op het binnenklimaat en daarmee de gezondheid van werknemers. Dit leidt onder andere tot minder ziekteverzuim en hogere productiviteit.

 • Voldoen aan wet- en regelgeving. Tot slot moet u als ondernemer aan wettelijke verplichtingen voldoen. Welke dit zijn en hoe u hieraan kunt voldoen leest u op de pagina 'Wet- en regelgeving'.

  Voor de wetgeving is het belangrijk na te gaan of u grootverbruiker bent. Maak een inschatting van uw verbruik met behulp van onderstaand gemiddeld energieverbruik:

  • Kantoren met minder dan 20 personeelsleden verbruiken gemiddeld 60 kWh elektriciteit en 18m3 gas per vierkante meter;

  • Kantoren met meer dan 20 personeelsleden verbruiken gemiddeld 115 kWh elektriciteit en 20m3 gas per vierkante meter.

  Een gemiddeld Nederlandse kantoorpand is 590m2 groot. Daarom vallen de meeste kantoorpanden onder de grootverbruikers.

Energieverbruik bij kantoren

Bij kantoren komt een groot deel van het energieverbruik door:

 • Verlichting . Zeker waar nog gloeilampen, halogeenlampen of oude tl-verlichting aanwezig is kunnen de energiekosten door verlichting enorm oplopen. Laat tl-lampen, halogeenlampen en gloeilampen vervangen door ledverlichting. Deze investering verdient zichzelf binnen enkele jaren terug. Installeer naast ledverlichting ook bewegingssensoren in ruimtes waar niet altijd licht nodig is. Denk hierbij aan een magazijn, koelcel of buiten.

 • Elektrische apparatuur. Ook elektrische apparatuur die niet direct wordt gebruikt, verbruikt energie. Dit staat ook wel bekend als sluipverbruik. Denk bijvoorbeeld aan computers en schermen die ‘s avonds in stand-by staan. Investeer daarom in apparaten die energiezuiniger zijn of vanzelf uitschakelen. Door alle apparaten uit te schakelen kunt u 5 tot 15 procent besparen op uw energieverbruik.

 • Installaties. Door installaties goed in te regelen, kunt u een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat realiseren. Door installaties goed in te stellen, kunt u naar inschatting 25 tot 30 procent besparen op uw energieverbruik. Denk hierbij aan waterzijdig inregelen van het verwarmingssysteem en gebruik van slimme meters. Instellingen van installaties kunt u optimaliseren met een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS). Een EBS bestaat uit slimme meters en activiteiten. Dit systeem valt onder de maatregelen van de energiebesparingsplicht. Met de data uit slimme meters kunt u het dagelijks, maandelijks en jaarlijks energieverbruik monitoren en verbeteren. Bekijk de website van het RvO voor meer informatie over een energieregistratie- en bewakingssysteem.

Meer slimme maatregelen

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft per bedrijfssector een lijst opgesteld met slimme maatregelen die zich snel terugverdienen. Dit is de zogenaamde Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML). In veel gevallen bent u verplicht de maatregelen op deze lijst te treffen. Alles over deze verplichting leest u op de pagina wet- en regelgeving.

Ga naar de complete lijst met maatregelen voor uw sector.

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice