Ga direct naar hoofdcontent

Horeca & Toerisme

Deze pagina is voor eet- en drinkgelegenheden en logiesverstrekkende bedrijven bedoeld. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hotels

  • Campings

  • Restaurants

Op deze pagina vindt u informatie over:

Bent u op zoek naar een subsidie of vakspecialist? Klik dan op één van onderstaande knoppen.

Voordelen van verduurzaming

Hieronder leest u enkele voordelen van verduurzaming van uw horeca- of toerisme bedrijf.

  • Kostenbesparing en waardestijging. Horecagelegenheden zijn vaak grootverbruikers. Er worden veel elektrische apparaten gebruikt. Denk aan elektrisch verwarmen, kook- en keukenapparatuur, koel- en vriesapparatuur en verlichting. De energiekosten vormen daardoor een grote kostenpost. Dat is naast de kosten voor uw personeel, de huur en/of onderhoud van uw bedrijfspand en eventuele andere vaste kosten. Onderzoek daarom de mogelijkheden voor energie besparen én zelf opwekken voor uw bedrijf.

  • Imagoverbetering. Door te verduurzamen verbetert u daarnaast uw imago naar niet alleen uw klanten en andere stakeholders, maar ook uw personeel. Er wordt steeds meer geselecteerd op bedrijven die investeren in duurzame maatregelen door potentiële klanten en werknemers.

  • Gezondere werkomgeving. Verschillende maatregelen hebben aanvullend een positief effect op het binnenklimaat en daarmee de gezondheid van werknemers. Dit leidt onder andere tot minder ziekteverzuim en hogere productiviteit.

  • Voldoen aan wet- en regelgeving. Tot slot moet u als ondernemer aan wettelijke verplichtingen voldoen. Welke dit zijn en hoe u hieraan kunt voldoen leest u op de pagina 'Wet- en regelgeving'.

Energieverbruik bij horeca- en toerismebedrijven

Bij horeca- en toerismebedrijven komt een groot deel van het energieverbruik door:

  • Verlichting . Zeker waar nog gloeilampen, halogeenlampen of oude tl-verlichting aanwezig is kunnen de energiekosten door verlichting enorm oplopen. Laat tl-lampen, halogeenlampen en gloeilampen vervangen door ledverlichting. Deze investering verdient zichzelf binnen enkele jaren terug. Installeer naast ledverlichting ook bewegingssensoren in ruimtes waar niet altijd licht nodig is. Denk hierbij aan een magazijn, koelcel of buiten.

  • Leidingen en/of appendages. Als hier verwarmde vloeistoffen of gassen doorheen stromen verliezen ze warmte. Door deze leidingen te isoleren gaat de warmte niet verloren op plekken waar u de warmte niet kwijt wilt. Daardoor is er minder energie nodig om de warmte op de juiste plek te krijgen. Geïsoleerde leidingen en appendages zijn ook beschermd tegen kou en vorst. 

Meer slimme maatregelen

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft per bedrijfssector een lijst opgesteld met slimme maatregelen die zich snel terugverdienen. Dit is de zogenaamde Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML). In veel gevallen bent u verplicht de maatregelen op deze lijst te treffen. Alles over deze verplichting leest u op de pagina wet- en regelgeving.

Ga naar de complete lijst met maatregelen voor uw sector.

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice