Ga direct naar hoofdcontent

Muurisolatie

Hoe werkt muurisolatie?

Met muurisolatie voorkomt u dat warmte via de muren uit het pand weglekt. Uw pand blijft beter warm in de winter, wat voor meer comfort zorgt en lagere stookkosten. In de zomer blijft het binnen koeler. Muurisolatie kunt u aanbrengen in de spouw (de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur), of aan de binnen- of buitenzijde van de muren.

Door het toepassen van muurisolatie kunt u zo'n 15 tot 25 procent op uw stookkosten besparen. Dat is afhankelijk van het type pand, stookgedrag en de hoeveelheid isolatiemateriaal. Spouwmuurisolatie wordt het meest toegepast, omdat het een makkelijke klus is en financieel het meest rendabel. Binnen- en buitenmuurisolatie zijn meer ingrijpende maatregelen, maar besparen ook meer omdat er meer isolatiemateriaal aangebracht kan worden. Deze twee opties zijn de enige mogelijkheden als uw pand geen spouwmuur heeft.

Welke typen muurisolatie zijn er?

Iemand vult een spouw met spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een makkelijke en kostenefficiënte manier van isoleren van uw muur. De energiewinst die u kunt behalen wordt bepaald door de diepte van de spouw en het type materiaal. Het vullen van de spouwmuur gebeurt door een isolatiespecialist. Door gaten te boren in de voegen van de buitengevel kan isolatiemateriaal in de spouwmuur gespoten worden. Dit kan met verschillende soorten isolatiemateriaal, zoals EPS parels of minerale wol. Spouwmuurisolatie is meestal in een dag toegepast en u heeft geen overlast.

Als u geen spouwmuur heeft of als de bakstenen van uw buitengevel geverfd of geglazuurd zijn, kunt u geen spouwmuurisolatie laten toepassen. Dit is omdat bij geverfde of geglazuurde bakstenen vocht in de bakstenen gevangen kan worden. Wanneer het vriest zet dit uit en barsten de stenen.

Man isoleert een muur binnenzijde

Binnengevelisolatie

Binnengevelisolatie heeft, afhankelijk van de hoeveelheid en het type isolatiemateriaal, een betere isolerende werking dan spouwmuurisolatie. Bij binnengevelisolatie wordt bij de muren die grenzen aan de buitenlucht een voorzetwand geplaatst met daartussen isolatiemateriaal. Dit kunnen verschillende soorten materiaal zijn, zoals EPS platen of minerale wol.

Door het plaatsen van binnengevelisolatie levert u in op ruimte, omdat de muren een stukje naar binnen komen. Het is slim om voor isolatiemateriaal te kiezen met een hoge isolatiewaarde (Rd-waarde) om het ruimteverlies te beperken. Doordat de muren een stukje naar binnen komen kan dit ook van invloed zijn op vensterbanken, stopcontacten en radiatoren.

Let op: na het plaatsen van binnengevelisolatie kunt u niet meer boren in de muur. Dit beschadigt de dampremmende folie.

Man isoleert een buitenmuur

Buitengevelisolatie

Buitengevelisolatie is de beste manier van isoleren van uw muren, maar ook de duurste. Bij buitengevelisolatie wordt een goede isolatielaag aangebracht tegen de buitenmuren. Het isolatiemateriaal wordt nieuw afgewerkt met bijvoorbeeld steenstrips, pleisterwerk, of hout. Dit zorgt voor een egaal aangebrachte laag isolatiemateriaal zonder koudebruggen en een nieuwe uitstraling van uw pand.

Bij buitengevelisolatie komt de buitenmuur een stuk naar voren. Dit kan van invloed zijn op vensterbanken, dakoverstekken en lichtinval. Buitengevelisolatie zorgt niet voor overlast in uw pand. In de meeste gevallen is hier wel een vergunning voor nodig. Dit kunt u nagaan bij het omgevingsloket van uw gemeente.

Wilt u aan de slag met gebouw verbeteringen?

Subsidies en leningen

  • Subsidies

  • Leningen

  • Belastingvoordeel

Vakspecialisten

  • Specialisten voor de uitvoering

  • Adviseurs voor een plan op maat

  • Keurmerken & certificaten