Ga direct naar hoofdcontent

Warmtenet

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet wordt ook wel stadsverwarming genoemd. Meer dan een half miljoen gebouwen in Nederland worden al op deze manier verwarmd. Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. De leidingen vervoeren het warme water naar meerdere gebouwen in een buurt. Dit warme water wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen en warm tapwater te maken.

Warmtenetten zijn er in verschillende vormen. Ze kunnen een drukke stad verwarmen of een kleine buurt. Het verwarmen gebeurt op verschillende temperaturen. De temperatuur is meestal lager dan die van een cv-ketel. Voornamelijk in dichtbebouwde wijken of bedrijventerreinen die dichtbij een warmtebron zitten is het een ideale oplossing om veel gebouwen van duurzame warmte te voorzien. Een warmtebron is bijvoorbeeld een afvalverwerkingsinstallatie, oppervlaktewater of aardwarmte. Als er een warmtenet in uw buurt wordt aangelegd, krijgt u daar bericht van.

Wilt u meer weten over warmtenetten? Lees dan het uitgebreide artikel op onze kennisbank.

Aanleggen van een warmtenet

Welke typen warmtenet zijn er?

Warmtenetten worden ingedeeld naar de aanvoertemperatuur van het water dat er doorheen stroomt:

Hoge temperatuur warmtenet

Oude warmtenetten hebben vaak een hoge temperatuur water dat er doorheen stroomt. Niet of slecht geïsoleerde gebouwen kunnen verwarmd worden, omdat dit vergelijkbaar is met een cv-ketel.

Midden temperatuur warmtenet

Moderne warmtenetten hebben vaak midden temperatuur water dat er doorheen stroomt. Dit type warmtenet is geschikt voor gebouwen die slecht tot redelijk zijn geïsoleerd. Dit zijn bijvoorbeeld panden die vanaf 1965 of daarna zijn gebouwd met een label D of hoger.

Lage temperatuur warmtenet

Er zijn ook steeds meer warmtenetten waar lage temperatuur water doorheen stroomt. Deze warmtenetten zijn geschikt voor gebouwen die goed geïsoleerd zijn en lage temperatuur verwarming hebben, zoals vloerverwarming of lage temperatuur convectoren.

Lokaal bronnet

Een lokaal bronnet is vergelijkbaar met een warmtenet. Het bestaat uit een bron en een ondergronds buizennetwerk met water om warmte (en koude) aan te voeren naar meerdere gebouwen. Het verschil is dat een lokaal bronnet op een kleinere schaal wordt ingezet. Een lokaal bronnet wordt dan ook vaak ontwikkeld door een energiecoöperatie of een lokaal collectief van bewoners. Het is al mogelijk om met een paar gebouwen een bronnet op te zetten voor eigen gebruik. Dat is een groot verschil met een warmtenet dat soms regionaal ontwikkeld wordt door een samenwerking van energieleveranciers, netbeheerders en verschillende energieproducenten.

Ook maakt een lokaal bronnet gebruik van kleinere bronnen die alleen zeer lokaal beschikbaar zijn. Denk aan oppervlaktewater (rivier of meer), een datacenter of WKO-systeem (Warmte Koude Opslag in de grond).