Ga direct naar hoofdcontent

Groendak

Ontdek de voordelen van groendaken voor uw bedrijfspand en de omgeving! Groene daken zien er niet alleen prachtig uit, maar bieden ook talloze voordelen voor bedrijfseigenaren en de lokale gemeenschap. Ze bevorderen de biodiversiteit, zorgen voor verkoeling en schonere lucht en helpen regenwater op te vangen bij hevige buien. In dit artikel leert u welke soorten groendaken er zijn, welke het beste bij uw dak passen en of uw dak geschikt is voor vergroening.

Waarom een groendak?

De voordelen van een groendak zijn te verdelen in twee soorten: voordelen voor het bedrijf en voordelen voor de omgeving.

Voordelen voor uw bedrijf:

 • Koelere werkomgeving: Een groendak houdt uw bedrijfspand gemiddeld 4 graden koeler in de zomer, waardoor het energieverbruik van airconditioning met minstens 50% afneemt.

 • Verlengde levensduur van het dak: Een groendak beschermt de dakbedekking tegen zonnestraling, waardoor de levensduur van het dak wordt verdubbeld.

 • Brand- en geluidwerend: Groendaken bieden extra brandbeveiliging door het vasthouden van water en verminderen geluidsoverlast met ongeveer 10 decibel.

 • Esthetische waarde: Geniet van het mooie groene uitzicht vanuit uw bedrijfspand.

Voordelen voor de omgeving:

 • Beperking van wateroverlast: Groendaken houden regenwater vast, verminderen piekafvoer naar het riool en voorkomen overstromingen.

 • Lagere temperaturen in stedelijke gebieden: Groendaken verminderen het 'hitte-eilandeffect' en verlagen de omgevingstemperatuur met ongeveer 2 graden.

 • Ondersteuning van biodiversiteit en luchtkwaliteit: Groendaken bieden een leefruimte voor insecten en vogels en zuiveren de lucht van schadelijke gassen.

Soorten groendaken

Groendaken kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën:

 • Intensieve groendaken : Deze omvatten volledige daktuinen, zoals dakterrassen op flatgebouwen. Ze bieden een prachtige groene ruimte, maar vereisen een stevige constructie vanwege het extra gewicht.

 • Extensieve groendaken : Dit type groendak omvat mos- of sedumdaken, ideaal voor schuren en garages. Sedum is een vetplant die weinig onderhoud vergt.

 • Semi-intensieve groendaken : Hierop groeien vaak kruiden en bloemen, die een ideale omgeving creëren voor vlinders en bijen.

Bij bestaande bedrijfspanden is een intensief groendak meestal geen optie vanwege de constructiebeperkingen. Een semi-intensief dak kan soms na constructieaanpassingen worden overwogen, maar dit kan het project duurder maken. Informeer bij een dakdekker over de mogelijkheden voor uw bedrijfspand. Vaak is een extensief groendak, zoals een sedumdak, een populaire en haalbare keuze.

U-vormig plat dak bedekt met verschillende soorten sedum

Is een groendak iets voor mijn bedrijf?

Overweegt u een sedumdak aan te leggen voor uw bedrijfspand? Hier vindt u belangrijke informatie en tips om dit milieuvriendelijke daktype te realiseren.

Geschiktheid van uw dak

Raadpleeg een dakdekker om te bepalen of uw dak geschikt is voor een sedumdak. Ze controleren de dakbedekking en berekenen de draagkracht van uw dak voor een veilige installatie.

Wet- en regelgeving

Voor het aanleggen van een sedumdak heeft u meestal geen vergunning nodig. Controleer wel of er subsidies beschikbaar zijn in uw gemeente.

Onderhoud

Een sedumdak vergt weinig onderhoud, zoals jaarlijkse bemesting, onkruid verwijderen en het reinigen van waterafvoer. In droge periodes (langer dan 3 à 4 weken) en na de installatie, raden we aan het dak twee keer per week water te geven.

Kosten

De prijs varieert per situatie, gemiddeld tussen €40 en €70 per vierkante meter voor een standaard sedumdak. Bespaar tot 35% door zelf aan te leggen, waarbij eventuele gemeentelijke subsidies de kosten verder kunnen verlagen.

Controlelijst 'Is een groendak iets voor mijn bedrijf?'

Hieronder vindt u een controlelijst waarop u kunt zien of een groendak iets voor uw bedrijf is en of uw dak er waarschijnlijk geschikt voor is:

 1. Milieubewustzijn

 2. Streven naar biodiversiteit

 3. EPDM of Bitumen dakbedekking

 4. Plat dak (aanbouw, schuur, garage, of hoofdgebouw)

 5. Hitte in de zomer

 6. Voldoende draagkracht

 7. Optioneel: interesse in zelf aanleggen

Wilt u professionele hulp bij het aanleggen van een groendak? Bekijk onze vakspecialistenpagina of ga naar Stichting Groenkeur voor gecertificeerde experts. Laat uw bedrijf bijdragen aan een groenere en duurzamere omgeving met een sedumdak!