Ga direct naar hoofdcontent

“Gewoon doen!”

Al in 2010 een warmtepomp

"Duurzaamheid? Gewoon doen!" aldus Johan van Erp, directeur bij Jan van Erp tegels & badkamers. Een praktische man die graag vertelt over hoe ze bij Van Erp omgaan met duurzaamheid.

Jan van Erp begon zijn bedrijf ooit in het centrum van Schijndel. Een bijzonder detail; de eerste tegels werden vanuit een café verkocht. Maar dat werd snel anders, een magazijn was benodigd en een loods werd gebouwd. Inmiddels zijn ze met bedrijf op weg naar het 60-jarig bestaan. Johan, zoon van, vertelt over de nieuwbouw van de huidige showroom met magazijn in Schijndel. “Hoewel het toen nog niet heel gebruikelijk was, schaften we in 2010 al een warmtepomp aan. Op de plaats van de oude loods kwam nieuwbouw. En als bedrijf is het altijd goed om naar de lange termijn te kijken. En duurzaamheid ís lange termijn. Energiekosten zijn stijgende en een hoog magazijn is lastig te verwarmen. Daarbij keken we naar de terugverdientijd van een grote installatie. En naar die van een warmtepomp. Dat zijn voor belangrijke vragen, die je als ondernemer beantwoord wilt zien.”


Een mix van economie en milieu

Met het stellen van deze vragen kijk je naar zowel economische als de duurzame belangen. De antwoorden over de terugverdientijd bleken interessant. Een bijkomend voordeel is dat je op de kosten voor je energie bespaart. En daarmee kun je weer andere investeringen doen! Want natuurlijk moet er ook geld verdiend worden. Maar dat gaat dus heel goed samen. “Sinds 2010 hebben we geen gas meer. Dat was toen al een beslissing voor de langere termijn. Want álles is lange termijn denken. Zeker duurzaamheid! Maar ondernemer zijn, dat alleen al is ook een kwestie van lange termijn denken.” Voor Van Erp tegels & sanitair is dat duidelijk niet meer dan logisch. Niet te lang praten. Johan vervolgt: “Als ondernemer met een eigen pand ontkom je er niet aan. Duurzame beslissingen. En daar kun je heel lang over praten. Of je kunt het ook gewoon doen. Het moet gewoon gebeuren. En het levert je ook een hoop op.”


Niet te lang praten

Johan vervolgt: “Als ondernemer met een eigen pand ontkom je er niet aan. Duurzame beslissingen. En daar kun je heel lang over praten. Of je kunt het ook gewoon doen. Het moet gewoon gebeuren. En het levert je ook een hoop op.”


Bewegingssensoren

In het verleden had Van Erp al eens een energiescan via een energieleverancier laten doen. Die was toen blijven liggen. De timing was toen niet helemaal lekker. Nu was de tijd er weer rijp voor. En omdat het een lokaal initiatief is vroeg Johan de scan aan. Een praktische besparing bleek het plaatsen van bewegingssensoren in het magazijn. Iets waar ze zelf niet eerder op gekomen waren. Maar het magazijn is ingedeeld in diverse straten. En het voordeel van bewegingssensoren is natuurlijk dat het licht niet voor niets aanstaat in de straten die niet gebruikt worden. Johan: “Eigenlijk zo simpel, maar iets waar we toch niet meteen zelf aan gedacht hadden.”


Zonnepanelen

En daarnaast is Van Erp momenteel in gesprek met Solisplan. Want wellicht zijn zonnepanelen en laadpalen een goed plan. Johan: “Helaas lukt het nog niet om de vertegenwoordigers elektrisch te laten rijden. Te veel kilometers en te weinig gelegenheid om halverwege op te laden. Maar we hebben nogal wat daken hier in Schijndel. Daar kunnen hopelijk zonnepanelen op. En dan kan het personeel tijdens werktijd hun woon-werkverkeer alvast opladen. Want alle kleine beetjes helpen!” 

Tips voor anderen

“Vraag die scan aan, het levert goede informatie op. En vervang oude lampen voor LED. Er zijn best wat quick-wins die je snel uit kunt voeren. Zoals ook de bewegingsmelders op je verlichting. Die besparen bij ons naar schatting 1000 tot 1200 euro per jaar. En zorg dat je altijd naar de langere termijn kijkt!”