Duurzaamheid kan ook leuk zijn
Aldus Erik Does, directeur bij Udea. Udea, een groothandel in biologische levensmiddelen, natuurlijke drogisterijproducten en duurzame non-food. En daarnaast is Udea franchisegever van de biologische supermarktketen Ekoplaza. In 2019 verhuisden ze van de Doornhoek naar De Kempens, beiden in Veghel, waar ze een nieuw bedrijfspand bouwden.
Van productgericht naar een bredere blik
Bij Udea is altijd al sprake geweest van een groene basis. Dat kan ook niet anders als je een groothandel bent in biologische producten. ”Toch was de bouw van dit nieuwe pand weer heel anders dan het nieuwe pand in 2005.” vertelt Erik. “Dat pand, op de Doornhoek, bouwden we toen in vrij grote haast. Natuurlijk keken we ook naar duurzame keuzes. En gingen we daar, toen vooruitstrevend, koelen met gebruik van bietensap. Maar bij de nieuwbouw in 2019 was er veel meer sprake van een echt totaalplan. Natuurlijk goed geïsoleerd en gebruik makend van ledverlichting, duurzame materialen en zonne- en windenergie, dat spreekt voor zich. Een echte totaaloplossing die met een heel bouwteam is gerealiseerd. Wij ondernemen niet alleen om te overleven. We kijken vooruit, net een stap verder. Om echt iets goed neer te zetten, ook voor de lange termijn. En zo is ons nieuwe pand drie keer groter, maar we verbruiken er minder! Dat is toch een mooie stap!”
Stel jezelf de vraag wat jij kunt doen
“De wetenschap heeft ons zoveel gebracht de laatste jaren. De VN en de EU doen steeds duidelijkere uitspraken en uit heftige stukken blijkt ook echt dat we op een doodlopend pad zitten. In Nederland is bijvoorbeeld maar liefst 70% van de bodem aangetast! Het sentiment is ook flink anders dan 10 jaar terug. Er zijn te veel lelijke voorbeelden uit het verleden naar boven gekomen. Consumenten worden hierdoor ook kritischer, vooral ook de jongere generatie. En met hun stem dwingen zij bedrijven steeds meer om het anders te doen en hun verantwoording te nemen. Gelukkig maar! Van wereldwijd, naar landelijk, regionaal en dan vervolgens je eigen bedrijf. Stel jezelf de vraag wat jij hierin kunt doen. Let op je energieverbruik, haal je producten dichtbij en sta eens goed stil bij plastic.”
Plastic is een joekel van een probleem.
“Niet eens zo heel oud, plastic. En het heeft ons enorm veel gebracht, het is ontzettend makkelijk. Pas 10 jaar terug kwamen de problemen in beeld. En hoe. Want volgens een soort hockeystickcurve kregen we steeds sneller steeds meer kennis over de gevolgen. Met Ekoplaza hebben we drie jaar terug een plasticvrije winkel geopend; het Ekoplaza Lab. Dat was een flinke investering. Maar we wilden weten waar we staan en waar we naartoe willen. En die kennis hebben we inmiddels doorgevoerd in onze eigen producten. Composteerbare verpakkingen en theezakjes zonder plastic. Ook onze eigen lunches worden vaker vers bereidt in plaats van verpakt bewaard. Ja, dat is soms duurder. Maar het betaalt zich terug. Een pittig proces hoor, want het gemak van plastic is akelig groot.”
Gedrag en gevoel
“Natuurlijk word je als bedrijf, zeker MKB, opgeslokt in je dagelijkse business. Wat het lastig maakt om tijd te vinden. Maar waar een wil is, is een weg. Sla geen doodlopende wegen meer in. Blijf kijken en bijsturen. Neem het op in je MVO-beleid. Leg het vast en borg het. En besef, duurzaamheid kan ook leuk zijn! Probeer te verbeteren wat jouw bedrijf en je mensen vrolijk stemt. Wat geeft jou een goed gevoel? Wat is goed voor de toekomst en de natuur. En kijk waar je personeel gelukkig van wordt. Want onderschat de waarde van gevoel en beleving niet. Een drankje op een terras is misschien wel 10 keer duurder dan datzelfde drankje thuis. Maar toch houden we ervan. En terecht! Als het maar de juiste prijs is. En dat geldt ook voor je product en voor de keuzes die je maakt. “