Ga direct naar hoofdcontent

Wetten en regels

De gemeente Diemen heeft het Energiebesparingsakkoord Noord Hollandse bedrijven 2022-2025 getekend. Dit is gericht op voldoen aan wettelijke regels energie:

Gemeentelijk beleid

De gemeente Diemen werkt vanuit de duurzaamheidsagenda 2020-2025  aan een duurzame samenleving en een gezonde leefomgeving. De duurzaamheidsagenda heeft 6 thema’s:

  1. Energie & klimaat. De doelstellingen voor thema 1. Energie & klimaat zijn: Gemeentelijke organisatie 2030 klimaatneutraal en Diemen 2040 fossiel onafhankelijk,

  2. Afval & circulaire economie,

  3. Natuur & biodiversiteit,

  4. Klimaatadaptatie,

  5. Luchtkwaliteit & geluid,

  6. Schone mobiliteit 

De Transitievisie warmte geeft aan hoe de gemeente richting 2050 van het aardgas af wil gaan. De campagne aardgasvrij Diemen is hierop gebaseerd.

Regionale energiestrategie geeft aan hoe Diemen zijn verantwoordelijkheid wil nemen voor het opwekken van duurzame elektriciteit en warmte.

De gemeente heeft het convenant circulair inkopen en opdrachtgeverschap en het manifest maatschappelijk verantwoord inkopen ondertekend en koopt in vanuit maatschappelijk verantwoord inkopen beleid.

Als bedrijf heeft u te maken met wet- en regelgeving rondom energiebesparing waar u aan moet voldoen. Om erachter te komen welke wetten dit zijn kunt u de Wetchecker van RvO invullen. Daar vindt u ook de meest uitgebreide en actuele informatie over deze wetten.

Wet milieubeheer: vijf jaar terugverdientijd

De Wet milieubeheer verplicht ondernemers om te besparen op energie. Bedrijven zijn bijvoorbeeld verplicht om maatregelen door te voeren die binnen vijf jaar terug te verdienen zijn. U bespaart zo energie en benut het economische voordeel. 

Voor wie?

Ondernemers met een jaarlijks stroomverbruik van meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of een jaarlijks gasverbruik van meer dan 25.000 m3 gas zijn verplicht om alle energiebesparende maatregelen te treffen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Voor negentien branches zijn erkende maatregelen aangewezen.

De handhaving op deze regels wordt steeds strenger. Tijdens een eventuele controle door de Omgevingsdienst laat u zien dat u de maatregelen heeft getroffen. Sinds 2019 bent u ook verplicht om zelf uw maatregelen melden (informatieplicht energiebesparing).

Geldt de energiebesparingsplicht voor mijn bedrijf?

Gebruikt u als bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar? Dan is energie besparen voor uw bedrijf verplicht. Ook heeft u een informatieplicht.

Informatieplicht

Als de energiebespaarplicht voor u geldt moet u hier ook eens in de 4 jaar over rapporteren. U moet vanaf 1 juli maar uiterlijk 1 december 2023 aan de overheid melden welke energiebesparende maatregelen u al heeft genomen. Dit kon u doen via het eLoket van het RvO. Bekijk op de kennisbank van Infomill het overzicht van verplichte maatregelen per sector. Moet u voldoen aan de informatieplicht en heeft u dit nog niet gedaan? Doe dit dan alsnog. 

Onderzoeksplicht voor grote bedrijven

Verbruikt uw bedrijf of instelling meer dan 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas(equivalent)? Dan heeft u mogelijk ook te maken met de onderzoeksplicht energiebesparing. Hierin wordt u verplicht om naast energiebesparende maatregelen ook CO2- reducerende  maatregelen te treffen. Dit is een verbreding van de energiebesparingsplicht. Lees meer over de verbreding en verbetering van de energiebesparingsplicht op de website van kenniscentrum InfoMil.

EED Energie-audit

De EED Energie-audit is een verplichting met als doel om bedrijven en instellingen bewust te maken van hun energieverbruik. Daarnaast worden bedrijven bewust van de mogelijkheden om te verduurzamen. Daaronder valt energiebesparing.

De energie-audit geeft inzicht in alle energiestromen binnen het bedrijf of de onderneming. Ook worden de mogelijke besparingsmaatregelen en de te verwachten effecten inzichtelijk gemaakt. Het gaat hier onder andere om het energieverbruik van gebouwen, industriële processen en installaties, inclusief het vervoer en de warmte.

U bent verplicht om de EED Energie-audit uit te voeren als u een grote onderneming heeft, die geen kmo-status heeft volgens de Europese uitgangspunten. Een grote onderneming wil zeggen dat u:

  • 250 fte of meer heeft, inclusief deelnemingen van of in partnerondernemingen en verbonden ondernemingen; of

  • een jaaromzet heeft van meer dan € 50 miljoen én een jaarlijkse balanstotaal van meer dan € 43 miljoen, inclusief deelnemingen van of in partnerondernemingen en verbonden ondernemingen.

U leest alle informatie over de EED Energie-audit op de website van het RvO.

Energielabel C verplichting kantoren

Sinds 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag u het niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012. Er zijn uitzonderingen waarbij u niet aan deze verplichting hoeft te voldoen, zoals bijvoorbeeld monumentale status of als het pand niet meer dan 2 jaar als kantoor wordt gebruikt.

Lees meer over de verplichting energielabel C voor kantoren.

BENG norm bouwbesluit

Bent u een nieuw bedrijfsgebouw aan het bouwen of staat dit op de planning? Houd er dan rekening mee dat utiliteitsgebouwen die worden opgeleverd vanaf 2021 moeten voldoen aan de BENG norm: Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG).

De energieprestatie van deze utiliteitsgebouwen worden vanaf 2021 op 3 criteria beoordeeld: 

  • BENG 1: energiebehoefte

  • BENG 2: primair fossiel energiegebruik

  • BENG 3: aandeel hernieuwbare energie

U leest meer over de BENG norm voor utiliteitsbouw op de website van het RvO.

Wetchecker

Weet u niet welke wettelijke verplichtingen er gelden voor uw bedrijf? Of hoe u aan deze verplichtingen kunt voldoen?

Checklist die wordt afgevinkt

Na het beantwoorden van de vragen weet u in hoofdlijnen wat u te doen staat. Zorg dat u bij het invullen de volgende informatie bij de hand heeft: 

  • Energierekening, uitgesplitst in elektriciteits- en aardgasverbruik en/of aardgasequivalenten;

  • Financiële jaarrekening;

  • Aantal werknemers;

  • Oppervlakte van alle gebouwen en gebruiksoppervlak van de kantoorfunctie.

Voor energiebesparende wijzigingen die het uiterlijk van uw bedrijfspand veranderen en zichtbaar zijn vanaf de openbare weg, is vaak een vergunning vereist. Dit geldt ook voor wijzigingen aan monumentale panden.

Via het omgevingsloket kunt u eenvoudig controleren of u een vergunning nodig heeft en deze aanvragen of melden. Het verloop volgt u online in een dossier. Nederlandse bedrijven loggen in met eHerkenning, Europese bedrijven via eIDAS.

Klik hier om naar omgevingsloket zakelijk te gaan.

MKB Klimaatwerk

De tool MKB Klimaatwerk van de RvO helpt u met informatie over het Klimaatakkoord, heeft een subsidiehulp en bevat inspirerende verhalen van ondernemers die u voor zijn gegaan met verduurzamen.

U vindt de tool op deze website.