Ga direct naar hoofdcontent

Nieuwe Omgevingswet vanaf 1 januari 2024

Gepubliceerd op: 16 november 2023

Op 1 januari 2024 komt er in Nederland een nieuwe wet, namelijk de Omgevingswet. Deze wet gaat over onze leefomgeving. Dat betekent alles om ons heen: huizen, gebouwen, wegen, natuur en nog veel meer. Door de nieuwe wet is het straks makkelijker om beslissingen te nemen over onze leefomgeving.  

Waarom de Omgevingswet?

Op dit moment zijn er veel verschillende wetten en regels over onze leefomgeving. Deze wetten zijn ingewikkeld en spreken elkaar soms tegen. Hierdoor worden duurzame of vernieuwende ideeën vaak tegengehouden. De Omgevingswet voegt al deze wetten en regels samen tot 1 wet. Dit maakt het straks makkelijker en sneller om plannen te starten en af te ronden.  

Wat kan ik met de Omgevingswet?

Door de Omgevingswet kunt u snel opzoeken welke regels er gelden in uw omgeving. Bijvoorbeeld als u op een plek een bedrijf wilt beginnen of uw bedrijfspand wilt verduurzamen. U moet dan uitzoeken of u een vergunning nodig heeft of een melding doen om uw plannen uit te voeren. Dat kan vanaf 2024 online op: het nieuwe (online) Omgevingsloket.

Vergunningen aanvragen

Voor sommige werkzaamheden heeft u een vergunning nodig. Dit hangt af van waar uw pand staat en hoe deze er aan toe is. De controle op een vergunning en de aanvraag zelf gaat via het omgevingsloket.

Werkzaamheden waar u soms een vergunning voor nodig heeft zijn onder andere:

  • Bouwen/vergroten van een aanbouw;

  • Plaatsen van een dakkapel;

  • Plaatsen van nieuwe kozijnen of dakramen;

  • Verbouwen of onderhouden van monumentale panden, bijvoorbeeld bij verduurzaming;

  • Plaatsen van zonnepanelen of zonnecollectoren.

Tot 1 januari 2024 kunt u voor een vergunningcheck of aanvraag nog terecht op het oude omgevingsloket.

U wordt betrokken bij nieuwe plannen

In de nieuwe Omgevingswet is participatie een belangrijk onderdeel. Participatie betekent dat u mag meedenken of meebeslissen over plannen die voor uw leefomgeving worden gemaakt. Of het nu gaat om de overheid, een ondernemer of uw buren. Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om iedereen tevreden te stellen. Maar als duidelijk is wat iedereen van de plannen vindt, kan hier zo veel mogelijk rekening mee worden gehouden. 

Groep vrouwen staat in kring en legt de handen op elkaar

Als u zelf een vergunning aanvraagt, moet u aangeven of u iedereen in uw omgeving informatie heeft gegeven over uw plannen. U moet aangeven hoe u dit heeft gedaan en wat de uitkomst is. Hierdoor kan iedereen meedenken en meedoen. 

Alle voordelen op een rij

Minder regels

Alle regels zijn nu nog vastgelegd in 26 verschillende wetten en een paar honderd regels. Deze wetten en regels worden allemaal samengevoegd en makkelijker gemaakt in 1 Omgevingswet.

Alle plannen op 1 plek

Op het online Omgevingsloket staan alle plannen en regels van gemeenten, provincies en waterschappen op 1 plek. Zo kunt u deze makkelijk vinden.

1 omgevingsvergunning

U hoeft nog maar 1 vergunning aan te vragen. Ook als er meerdere partijen bij uw plannen betrokken zijn. Ook krijgt u sneller te horen of u een vergunning krijgt. Binnen 8 weken in plaats van 26 weken.

Meer participatie

U kunt meedenken of meebeslissen over de plannen die in uw leefomgeving worden gemaakt.

Wilt u meer weten over de wetten en regels rondom verduurzaming. Lees dan hier met welke verplichtingen u te maken heeft.