Ga direct naar hoofdcontent

Duurzaamheidsbijeenkomst 28 juni 2023

Gepubliceerd op: 10 juli 2023

Hoge energieprijzen, de stikstofcrisis, het terugdringen van de CO2-uitstoot én een stop op nieuwe netaansluitingen door een overvol elektriciteitsnet. Ondernemers worden vandaag de dag met de nodige (energie)uitdagingen geconfronteerd. Zeker als het gaat om bedrijven die veel energie verbruiken en/of opwekken. En het gaat er de komende jaren niet makkelijker op worden. De oplossing? Slim samenwerken. Op woensdag 28 juni vond in Veghel de bijeenkomst ‘Duurzaam ondernemen in Meierijstad’ plaats. Zo’n vijftig ondernemers werden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen, de kansen én de uitdagingen in de regio.


Jos van Asten trapte de bijeenkomst af. DOE Meierijstad* is het startpunt voor ondernemers in de gemeente Meierijstad die hun pand, locatie of kantoorruimte willen verduurzamen. Hij stond stil bij de grote uitdagingen die op de ondernemers in de regio af komen. ‘Stilzitten is geen optie. Het is aanhaken of afhaken’, zo voorspelde hij. ‘Individueel kun je de energietransitie niet aanpakken, je moet het samen doen.’ Zijn boodschap was zeker niet alleen negatief, want er gebeuren al veel goede dingen. Hij stond stil bij projecten die door DOE Meierijstad al zijn opgepakt, zoals het realiseren van een lokaal, collectief energienet.

Kansen voor bedrijventerreinen

Na het openingswoord was de microfoon voor Jan-Willem Vogels van Rabobank. Ook hij schetste een eerlijk toekomstbeeld: er is nog veel werk aan de winkel. ‘De uitdagingen uit het Parijs-akkoord zijn groot. Qua CO2-reductie zijn we pas op een kwart van wat we moeten bereiken. Daar moet nog écht veel gebeuren.’ Hij merkt wel een verschil met een aantal jaar terug. ‘Er is een bewustzijn ontstaan bij bedrijven in Nederland. Op dit moment zet acht op de tien bedrijven duurzame stappen. Dat is een goede ontwikkeling.’ Hij ziet wel nog kansen voor bedrijventerreinen. ‘Bedrijventerreinen lenen zich goed voor het opwekken van energie, verbruik en opslag. Bovendien zijn er voordelen te behalen als de bedrijven op zo’n terrein collectief gaan verduurzamen. De ondernemers leren dan van elkaar en inspireren elkaar.’ Hoe die verduurzaming eruit kan zien? Daar had Vogels wel een idee bij. Hij benoemde opties zoals samen stroom verdelen (de een wekt te veel op, de ander neemt het af), groene gevels en centraal parkeren (voor meer ruimte voor groen en water). De bank deelt kennis en netwerk met bedrijventerreinen en kan zorgen voor financiering van de verduurzamingsplannen.

Collectorveld of voetbalveld?

In de regio zijn ook ondernemingen te vinden die van de energietransitie hun business hebben gemaakt. Zo ook Topgrass. Directeur en oprichter Teun Wouters nam het woord. Hij vertelde hoe het bedrijf door ‘gezond boerenverstand’ op het idee kwam om kunstgrasvelden te gebruiken voor het opwekken van energie. ‘Kunstgras heeft veel voordelen voor sportclubs. Een nadeel is er echter ook: het gras wordt heet in de zomermaanden. Wij vangen die warmte op en maken er energie van. Zo sla je twee vliegen in één klap. Het veld koelt af en de energie kan gebruikt óf verkocht worden.’ Het eerste collectorveld is inmiddels gerealiseerd in Eindhoven.

Stappen zetten

Na het inspirerende verhaal van Topgrass nam Alex Pols van VanderLinden het woord. Een bedrijf dat hardware en software koppelt om zo energie op een slimme manier uit te wisselen. Binnen een bedrijf, maar zeker ook tussen bedrijven onderling. ‘Door de netcongestie is het moeilijk om een zware netaansluiting te krijgen. Met onze oplossing is dat niet nodig, je wisselt met elkaar energie uit. Zo willen we de problemen wegnemen die zich door de snelheid van de energietransitie voordoen op het energienet. En bedrijven stimuleren om stappen te zetten.

Grote batterij

Tot slot vertelde Willem van der Heijden van het bedrijf WattsInStore over de slimme batterijopslag die het bedrijf ontwikkeld heeft. Een mobiele batterijvoorziening ter grootte van een zeecontainer kan veel bedrijven uitkomst bieden. ‘Of ze nu te veel energie opwekken die ze willen opslaan óf extra energie nodig hebben op piekmomenten.’ Ook kan de batterij gebruikt worden om geld mee te verdienen. ‘Sla op als de energieprijs laag is en verkoop aan het net bij hoge prijzen.’

Energiescan

De avond werd afgesloten door Nick Bongers van Klimaatroute. Hij lichtte de energiescan toe die door DOE Meierijstad gratis aangeboden wordt. ’Zo weten jullie precies hoe je ervoor staat qua verduurzaming van je bedrijfspand. Hoe het zit het met je energielabel, waar kun je laaghangend fruit plukken en vooral: wat staat je de komende jaren nog te doen? Zeker, het wordt een uitdaging, maar we gaan die klus samen klaren.’

* DOE Meierijstad

DOE Meierijstad is een initiatief van gemeente Meierijstad, Platform Ondernemend Meierijstad (POM) en Rabobank. Meer weten? www.doemeierijstad.nl