Over groencertificaten en keurmerken
Aan het woord is Mari den Otter, eigenaar van Lutrabox. Fabrikant en leverancier van houten opbergmeubelen voor buiten. Denk aan tuinkisten, tuinkasten, fietskasten, containerkasten, etc. Momenteel wordt zijn nieuwe bedrijfspand aan de Nieuwe Eerdsebaan in Schijndel gebouwd.
Mari begon 23 jaar terug in Gemonde, gewoon achter het huis. Later volgden een opslag- en productiehal die hij huurde. Vanwege plaatsgebrek zocht Mari al enkele jaren naar een bestaand pand om over te nemen. Gezien zijn leeftijd (56) was het ‘nu of nooit’ om iets te kopen. Maar de bestaande panden waren het altijd net niet. Zo kwam Mari drie jaar terug in contact met de gemeente Meierijstad en kocht hij uiteindelijk in 2019 de bouwgrond bij Duin.
Lange termijn denken
En toen aan de slag. De ruwbouw en het grond- en straatwerk is uitbesteedt en de rest regelt Mari zelf. Met een schets van het te bouwen pand ging Mari naar een ontwerper. En met hier en daar een aanpassing werden de uiteindelijke bouwtekeningen gemaakt. Natuurlijk ook inclusief duurzaamheidskeuzes, waarbij ook de gemeente en de Rabobank actief meedachten. Zo kon Mari op dat moment nog kiezen voor een aansluiting op gas. Als 1 van de laatsten, want inmiddels is dat niet meer mogelijk. Mari: “Voor ons was meteen duidelijk dat er sowieso geen gasaansluiting nodig was. Verwarmen doen we ook in Gemonde al jaren duurzaam. In Schijndel hebben zonnepanelen het grootste aandeel in het duurzaam verwarmen. Op deze manier kunnen we ons hele pand, de kantoren én de bedrijfshal, compleet verwarmen! Een hoog rendement en een erg duurzame keuze.”
Rentekorting met groencertificaten
Bij het bespreken van de financiering bij de Rabobank kwamen ook groencertificaten ter sprake. Daarmee worden de duurzame keuzes die je maakt beloond. Dus dat is goed voor het milieu en goed voor je portemonnee want je krijgt rentekorting op je lening! Mari vervolgt: ”Het is wel een intensief proces. Want eerlijk gezegd vond ik het best een papierwinkel om alles goed aan te leveren. Logisch ook, want het moet natuurlijk wel kloppen. En het is niet niks wat je als korting krijgt. Dus het is het zeer zeker waard.” Lutrabox heeft straks een pand wat natuurlijk volop geïsoleerd is. Waar zowel het kantoor, de werkplaats als de opslag vloerverwarming én ledverlichting met bewegingssensoren hebben. Met de zonnepanelen daarbij zijn ze compleet energieneutraal.
Uit het juiste hout gesneden
Mari vertelt over de houtkeurmerken. “Voor het verkrijgen van groencertificaten mag je in je pand ook alleen hout met FSC of PEFC-keurmerk gebruiken. Dat zijn duurzaamheidskeurmerken die ontbossing tegengaan. Als er 1 boom omgezaagd wordt, worden er twee teruggezet!” Lutrabox zelf werkt in hun eigen productieproces alleen maar met duurzaam hout. “Ons bedrijf is al meer dan 10 jaar FSC gecertificeerd en dat betekent dat we in de keten zitten om ontbossing tegen te gaan. En wist je dat 60% van onze medewerkers een afstand hebben tot de arbeidsmarkt? Wij zijn graag zuinig op de natuur maar ook op mensen. En die afstand tot de arbeidsmarkt, ligt die aan de markt of aan de mensen? Ik weet ondertussen dat het zeker niet altijd aan de mensen ligt maar in de meeste gevallen aan de arbeidsmarkt.”
Het is pittig, maar wel echt de moeite
Op de vraag of Mari nog een goede tip heeft voor collega-ondernemers… ”Ben wakker, alert en nieuwsgierig. Mocht je overwegen te gaan bouwen, neem dan vanaf stap 1 de mogelijkheden van groencertificaten mee. Stel veel vragen en zorg dat je niet te laat bent. Als de bouw reeds gestart is en er is niet voldoende rekening gehouden met de regels van het groencertificaat, is het vaak te laat om daar alsnog aan te voldoen, dat is zonde. Het is best een pittig proces, maar uiteindelijk de moeite waard.”