Green Energy, een bedrijf van Richard Donkers, is in 2022 ontstaan omdat hij in de markt niet kon vinden wat hij zocht, voor de verduurzaming van het bedrijfspand in Veghel.
“Ik was voor mijn pand aan de Mountbattenweg op zoek naar een warmtepomp. Ik zocht contact met diverse partijen in de buurt. Maar ik kreeg maar nergens een offerte. Bij een zevental installateurs kwam ik niet eens verder dan de telefoniste. Te druk. Later begreep ik ook dat veel installateurs vooral bezig zijn met nieuwbouw. Niet met warmtepompen voor bestaande woningen of panden. En dus ben ik er zelf mee aan de slag gegaan. Want vanuit mijn andere bedrijf WEDA heb ik al behoorlijk wat technische kennis in huis.”
Gewicht en brandgevaar
“Tegelijkertijd speelde mijn wens voor zonnepanelen. Maar ook dat ging nogal stroef. Bij nieuwbouw zijn zonnepanelen prima te realiseren. Maar bij bestaande panden met platte daken spelen vaak twee problemen. Het eerste probleem is de constructie en het dak. Die kunnen het gewicht van zonnepanelen vaak niet aan. Dan moet je dus eerst bouwtechnische maatregelen treffen, die alleen al 20.000 euro kunnen bedragen. Daarmee kan het gewicht alsnog gedragen worden. Maar dan ontstaat vaak het tweede probleem. En dat is de verzekering. Want een dak wat bijvoorbeeld geïsoleerd is met EPS, is te brandgevaarlijk. Dan gaat de verzekeraar niet akkoord met zonnepanelen. Je wilt niet weten hoeveel panden er zonnepanelen hebben, die vervolgens toch niet gebruikt mogen worden.”
Aardwarmte
Richard vervolgt; “En toch, toch wilde ik verduurzamen met een warmtepomp en zonnepanelen. Ik kreeg het advies van een ervaren installateur om me te verdiepen in grondgebonden warmtepompen. Aardwarmtepompen dus. Met 4 mensen van mijn bedrijf zijn we die opleiding gaan doen. Een pittige opleiding. Logisch ook, want je gaat met de leidingen van een aardwarmtepomp 150 meter diep de grond in. En dat is natuurlijk aan veel regels gebonden. Een erkend diploma is nodig om dat te mogen doen. Maar dat hebben we dus gedaan en gehaald. En zo hebben wij nu een aardwarmtepomp. Met een flink hoger rendement dan een luchtwarmtepomp. Met veel minder stroomverbruik én geluidloos.
Lichtgewicht en brandveilig
“En, met zonnepanelen! Want we hebben lichtgewicht brandwerende platen ontwikkeld. Die samen met lichtgewicht zonnepanelen, zonder glas, wél op bestaande daken geplaatst kunnen worden. En die ook veilig gebruik kunnen worden, met goedkeuring van de verzekeraars. Sterker nog, ik vermoed dat onze SFP (Solar Fire Proof) platen over een tijdje een vaste eis van verzekeraars gaan worden. Want veilig!”
Extra innovatief
“Naast deze slimme platen en zonnepanelen hebben we nog een extra voordeel weten te creëren. Onder de zonnepanelen wordt het op daken vaak wel 60 graden. En met die warmte gebeurt niets. Als je onze platen en panelen weet te combineren met een aardwarmtepomp kan die warmte op je dak alsnog in de grond voor je worden bewaard. Om vervolgens in de winter weer te gaan gebruiken.”
Samen
Richard sluit af: “Een warmtepomp en zonnepanelen voor ons pand, dat leek niet te lukken. Maar met doorzettingsvermogen en innovatieve keuzes is het nu, 3 jaar later, wel gelukt. Ja, dat kostte wat, maar we vinden het vooral ook leuk ermee bezig te zijn, anders was het nooit gelukt. Uiteindelijk zijn we er natuurlijk blij mee en kunnen we nu ook andere bedrijven, die tegen soortgelijke problemen aanlopen, helpen. Want samen kunnen we veel. Trots!”