Als het beter en netter kan en het zijn zinvolle investeringen, waarom zou je het dan niet doen?
Het bewustzijn voor duurzaamheid is bij Angro langzaam gegroeid. De laatste jaren kwamen bij de afdeling Kwaliteit steeds vaker vragen binnen van klanten. Zij wilden namelijk weten hoe het met het duurzaamheidsbeleid bij toeleveranciers zat. Voor Angro reden om ook zelf ook het goede voorbeeld geven. Eric Serrarens; “Als het beter en netter kan en als het zinvolle investeringen zijn die je kunt dragen, waarom zou je het dan niet doen?”
Het huidige bedrijfspand is in 2008 gebouwd. Toen nog zonder bijzondere duurzame maatregelen. “Het bewustzijn was er toen nog niet; de beweegreden was toen hoofdzakelijk financieel”. Toch werden bij de bouw al voorzieningen doorgevoerd die we nu duurzaam noemen. Dik 10 jaar terug werden er bij ons al warmtepompen geïnstalleerd die voorzien in warmte en koeling. Die systemen zorgen voor energiebesparing. De verlichting werd direct sensor gestuurd gemaakt. En de investering in warme bedrijfskleding zorgt dat de verwarming in de opslaghallen nauwelijks aan hoeft.
Halvering van de energiekosten
Toegenomen bewustwording was de reden om in 2018 meer duurzame maatregelen te nemen. Er werd overgestapt naar ledverlichting en er kwamen zonnepanelen. Het ombouwen van de tl-armaturen naar led bleek relatief eenvoudig. Wel arbeidsintensief, omdat het om 1050 armaturen ging. En dus leerde het personeel hoe de bestaande armaturen geschikt gemaakt kunnen worden led-buizen. Deze led-buizen kocht Eric zelf. In ‘loze’ uren en op zaterdag paste het personeel op een hoogwerker één voor één de armaturen aan. Hierdoor bleven de investeringskosten tot het minimum beperkt. En de energiekosten van de verlichting zijn ongeveer gehalveerd: “We gaan van 56 naar 24 watt en het verbruik van de voorschakelaar valt weg.” Maar óók de onderhoudskosten zijn gehalveerd door de langere levensduur en constante lichtkwaliteit.
Van energieneutraal naar meer
Alle benodigde energie – en meer – wordt opgewekt met zonnepanelen. De opdracht werd bewust gegund aan een bedrijf uit Schijndel. Deze kwam overigens met het idee om enkele panelen in een afwijkende uitvoering te installeren. En hiermee kan iedereen die over Duin I vliegt ANGRO in de zonnepanelen lezen! Angro is nu energieneutraal maar heeft toch nog wensen: “Ons wagenpark willen we ook langzaamaan vervangen. Dat was enkele jaren terug nog niet haalbaar, maar inmiddels rijden er al twee van onze vertegenwoordigers elektrisch!”