Ga direct naar hoofdcontent

Offertes aanvragen

Heeft u besloten welke maatregelen op korte termijn uitgevoerd worden? Dan is de volgende stap het aanvragen van (definitieve) offertes. Met (definitieve) offertes krijgt u beter inzicht in de echte kosten. U kijkt of de kosten in de buurt liggen van de eerste inschatting.

Ga op zoek naar een installateur als u energieadvies heeft gehad of een haalbaarheidsstudie heeft gedaan. Bij het zoeken naar een installateur is het advies minimaal twee of drie offertes op te vragen. U krijgt op die manier een goed beeld van de kosten bij verschillende bedrijven. U kunt ook bepalen welk bedrijf u het meeste aanspreekt. 

Een bedrijf selecteren

Voordat u met een bedrijf in zee gaat is het belangrijk een aantal punten te controleren.

Inschrijving Kamer van Koophandel

Ga na of het bedrijf officieel staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en in welk werkveld. 

Certificeringen, keurmerken en brancheorganisaties

Vraag welke certificeringen en/of keurmerken (bewijs van kwaliteit) een bedrijf heeft. Vraag ook of het bedrijf is aangesloten bij een brancheorganisatie. Brancheorganisaties bewaken de kwaliteit van uitvoerende bedrijven. Certificeringen vertellen u of het bedrijf genoeg aandacht besteed aan bijvoorbeeld veilig werken en de veiligheid van medewerkers. Keurmerken vertellen u of het bedrijf een garantie geeft over de kwaliteit van het werk dat ze leveren . Brancheorganisaties hebben vaak een standaard proces voor het omgaan met bijvoorbeeld klachten. 

Onverhoopte problemen

Bekijk of het bedrijf een proces heeft voor het omgaan met onverwachte problemen. Vaak vertelt een lidmaatschap bij een brancheorganisatie u dat het bedrijf een (standaard) proces heeft voor het oplossen van problemen.

Werkervaring en recensies

Werkervaring laat zien hoe lang een bedrijf al actief is in de markt en of het ervaring heeft met soortgelijke klussen. Bekijk daarnaast recensies om te zien hoe tevreden eerdere klanten van het bedrijf zijn. Een jong bedrijf kan een prima keuze zijn als het bedrijf de juiste certificeringen heeft en bijvoorbeeld goede recensies. 

Voorwaarden voor aanvragen subsidies of andere financieringsmogelijkheden

Bij sommige subsidies of leningen gelden voorwaarden voor het bedrijf dat de maatregelen uitvoert. Het is verstandig om te weten

wat deze voorwaarden precies zijn. Dit helpt u bij het uitzoeken van installateurs. Bespreek de voorwaarden altijd met de installateur.  

Wilt u aan de slag met gebouw verbeteringen?

Subsidies en leningen

  • Subsidies

  • Leningen

  • Belastingvoordeel

Vakspecialisten

  • Specialisten voor de uitvoering

  • Adviseurs voor een plan op maat

  • Keurmerken & certificaten

Offertes vergelijken

Als u verschillende offertes heeft aangevraagd is de volgende stap het vergelijken van de offertes om een definitieve keuze te maken. Alle bovengenoemde onderdelen zijn daarin belangrijk, aanvullend kunt u ook nog letten op:

Kenmerken op de offerte

Het is belangrijk om te letten op de kenmerken van de maatregelen die uitgevoerd worden. Deze staan niet altijd op offertes benoemd. Hier kunt u naar vragen. Let bijvoorbeeld op:

  • de beloofde isolatiewaarde

  • de juiste btw-waardes

  • de beloofde garanties. 

Sommige kenmerken zijn verplicht voor het aanvragen van subsidie of andere manieren om geld te ontvangen voor de maatregelen. Let daar dus extra goed op. Een voorbeeld: voor het aanvragen van subsidie kunt u niet zomaar isolatie toepassen. De isolatiewaarde moet een minimale waarde zijn. 

Prijs/kwaliteitverhouding

Een goede prijs/kwaliteit verhouding is belangrijk. De goedkoopste mogelijkheid is niet altijd de beste keuze. Goed werk door een vakkundig en betrouwbaar bedrijf wat bovendien de juiste certificeringen heeft kost vaak meer geld. Deze partijen kunnen de maatregelen niet voor de goedkoopste prijs aanbieden. Daarnaast kan een goedkopere prijs betekenen dat er bijvoorbeeld minder goed isolerend materiaal wordt aangeboden. Daarom zijn de kenmerken, zoals hierboven genoemd, ook belangrijk om naar te kijken en te vergelijken. 

Meerkosten

Extra kosten (ook wel meerkosten) kunnen per installateur verschillen. Om verrassingen te voorkomen is het verstandig om bij de eerste offerte uitvraag ook te vragen naar een lijst van de meerkosten. Sommige meerkosten zijn vaste bedragen, andere meerkosten verschillen. Denk hierbij aan euro’s per m2. Definitieve meerkosten worden vastgesteld bij een huisbezoek of technische schouw. 

Offerte accepteren

Afbeelding van hand met pen die offerte aan het ondertekenen is.

Kies met welk bedrijf u in zee wilt gaan en vraag een definitieve offerte op. Het bedrijf komt bij u langs om te kijken wat er technisch mogelijk is en wat eventuele meerkosten zijn. Dit is een technische schouw. Daarna maakt het bedrijf een definitieve offerte. De kosten op een definitieve offerte zijn vaak verschillend van de eerdere offerte aanvraag. Hoeveel de prijs verschilt is afhankelijk van de resultaten van de technische schouw.

Definitieve offerte

De installateur voert een technische schouw uit. De technische schouw betekent dat de installateur langs komt en onderzoek doet naar het pand. De installateur doet dit om de meerkosten te bepalen en een offerte op maat te maken voor uw bedrijfspand.

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice