Ga direct naar hoofdcontent

Lage temperatuur verwarming

Wat is lage temperatuur verwarming?

Gaat u met een warmtepomp of laag temperatuur warmtenet verwarmen, dan moet u ook kijken naar uw verwarmingssysteem. Het water dat door het verwarmingssysteem gaat lopen, heeft namelijk een lagere temperatuur dan wanneer een cv-ketel het water verwarmt. In plaats van ongeveer 80 graden, krijgt het water een temperatuur van rond de 40 graden. Het is belangrijk dat de radiatoren sterk genoeg zijn om de warmte af te geven aan de woning. Ook goede isolatie van de woning is nodig om de warmte vast te houden.

Standaard radiatoren zijn vaak niet sterk genoeg om op een lage temperatuur te verwarmen. Vloerverwarming is dat meestal wel. Als u geen vloerverwarming wilt laten plaatsen, kunt u kiezen voor laag temperatuur radiatoren. Deze radiatoren houden ook bij een lage watertemperatuur een goed geïsoleerde woning warm. U kunt laten berekenen hoeveel en welke radiatoren u het beste kunt vervangen. Dit kan berekend worden door een specialist met een warmte-verliesberekening. 

Close-up van een hand die de radiatorknop uitdraait

Welke typen laag temperatuur verwarming zijn er?

Om op lage temperatuur te kunnen verwarmen heeft u een geschikt warmte afgiftesysteem nodig. Oude radiatoren zijn hier vaak niet krachtig genoeg voor, waardoor het gebouw niet voldoende opwarmt. Veel toegepaste afgiftesystemen zijn vloerverwarming, luchtverwarming en convectoren, maar ook wand- of plafondverwarming kan worden toegepast.

Laag temperatuur radiatoren

Door deze radiatoren (of convectoren) loopt minder water dan bij standaard radiatoren. Daarnaast is er meestal een ventilator ingebouwd, zodat de warmte sneller door de ruimte verplaatst wordt.

Convectoren reageren sneller dan bijvoorbeeld vloerverwarming en zijn ook geschikt om mee te koelen. Een nadeel is dat er een stroomaansluiting nodig is voor de radiatoren en dat deze iets geluid produceren.

Vloerverwarmingssysteem

Vloerverwarming

Reguliere vloerverwarming zijn leidingen met water erin. Deze kunnen in een betonnen vloer worden gefreesd, maar ook op een houten vloeren geplaatst worden. Er is ook elektrische vloerverwarming beschikbaar, maar dit is veel minder efficiënt dan vloerverwarming aangesloten op bijvoorbeeld een warmtepomp.

Door de aanleg van vloerverwarming bespaart u ruimte die normaal door radiatoren wordt ingenomen. Een nadeel van vloerverwarming is dat de vloerbedekking verwijderd dient te worden. Een renovatie van de vloer(bedekking) is dus een goed moment om vloerverwarming aan te leggen.

Wilt u aan de slag met gebouw verbeteringen?

Subsidies en leningen

  • Subsidies

  • Leningen

  • Belastingvoordeel

Vakspecialisten

  • Specialisten voor de uitvoering

  • Adviseurs voor een plan op maat

  • Keurmerken & certificaten