Ga direct naar hoofdcontent

Omgevingsdienst

Een omgevingsdienst is een overheidsinstelling die verantwoordelijk is voor de handhaving en uitvoering van milieubeleid en milieuwetgeving op regionaal niveau. Hoewel de kerntaken van omgevingsdiensten over het algemeen vergelijkbaar zijn, kunnen er enkele verschillen zijn tussen verschillende diensten, afhankelijk van de regio en lokale behoeften. Hier is een overzicht van wat omgevingsdiensten doorgaans doen:

  • Vergunningverlening en handhaving : Ze verlenen milieuvergunningen aan bedrijven en controleren of deze bedrijven zich houden aan de voorwaarden van de vergunningen.

  • Milieutoezicht : Ze voeren inspecties uit bij bedrijven om te controleren of ze voldoen aan milieunormen en -voorschriften.

  • Advies en ondersteuning : Ze bieden advies en ondersteuning aan bedrijven en gemeenten over milieuvraagstukken en duurzaamheid.

  • Bodem- en waterbeheer : Ze zijn betrokken bij bodem- en waterkwaliteitsbeheer en -onderzoek.

  • Natuur- en milieu-educatie : Sommige omgevingsdiensten zijn actief betrokken bij het bevorderen van natuurbewustzijn en milieu-educatie.

  • Handhaving van milieudelicten : Ze treden op tegen bedrijven en individuen die milieuwetgeving overtreden.

Hoewel de basisfuncties vergelijkbaar zijn, kunnen verschillende omgevingsdiensten specifieke aandachtsgebieden hebben, afhankelijk van lokale milieu-uitdagingen en prioriteiten. Dit betekent dat de exacte taken en focusgebieden kunnen variƫren tussen omgevingsdiensten in verschillende regio's. Ga daarom voor meer informatie via de knop hieronder naar de website van uw omgevingsdienst.