Ga direct naar hoofdcontent

Verduurzamen in de Gemeente Harderwijk

Het zakelijk loket helpt u bij het verduurzamen van uw bedrijfslocatie, bedrijfspand en kantoorruimte. U vindt hier informatie over subsidies, financieringsmogelijkheden en de wet- en regelgeving over verduurzaming. Hiernaast vindt u op deze pagina tips voor het besparen van energie en een overzicht van partijen waar u voor maatwerk en ondersteuning terecht kunt.

Het zakelijk duurzaamheidsloket Harderwijk is er voor bedrijven, organisaties en instellingen in de gemeente Harderwijk. Wij helpen u op weg bij het verduurzamen van uw bedrijfslocatie, verenigingshuis of kantoorruimte. Hier vindt u meer informatie over bijvoorbeeld het vergroenen van uw terrein, leest u over hoe u aan de slag kunt met circulaire economie of kunt u vragen stellen.

Benieuwd naar uw plichten en duurzame mogelijkheden? Informatie over onder andere de wet- en regelgeving omtrent energiebesparing en energiebesparende maatregelen vindt u op deze pagina. 

Bent u opzoek naar sector specifieke informatie, ga dan naar Eigen plan maken

Direct aan de slag? Bekijk hier welke subsidies en andere financieringsmogelijkheden er voor u beschikbaar zijn. 

De (noodzaak voor een) circulaire economie

We leven in een wereld waarin we te veel producten maken, gebruiken en daarna weer weggooien. Grondstoffen waar wij in ons dagelijks leven afhankelijk van zijn voor voedsel, producten, maar ook de gebouwde omgeving raken door ons gedrag op. Dat niet alleen, het gebruik van grondstoffen gaat ook samen met de uitstoot van CO2 en stikstof, het verlies van flora en fauna en landgebruik.

Stilzitten en niets doen is geen optie. Duurzame groei is noodzakelijk en daarom moeten we met elkaar aan de slag gaan met deze nieuwe economie.  Het beter omgaan met waardevolle grondstoffen en materialen en deze beter gebruiken levert voordelen op voor het klimaat, de economie én de samenleving. Dat vraagt iets van iedereen.

Een circulaire economie is een economie waarin we producten maken en gebruiken binnen de grenzen van wat de aarde aankan. Een systeem waarin geen afval meer bestaat. Dat is samen te vatten in:

  • Slimmer ontwerpen - met minder grondstoffen en gericht op hergebruik

  • Bewust gebruiken - producten gaan langer mee

  • Meer en beter hergebruiken - van afval naar grondstof

Gemeente Harderwijk

Gemeente Harderwijk werkt aan het verduurzamen van de hele gemeente. Dit betekent: het verminderen van afval en het gebruik van grondstoffen, het versterken van de natuur, ons voorbereiden op de veranderingen van het klimaat (hitte, droogte en wateroverlast), energie besparen en duurzame energie opwekken. Dit gebeurt aan de hand van verschillende projecten, zoals het vergroenen van de openbare ruimte, de realisatie van drie windturbines op bedrijventerrein Lorentz en het hergebruiken van materialen. Als gemeente kunnen we dit niet alleen. We hebben iedereen nodig om Harderwijk samen te verduurzamen!

Wilt u meer weten over wat de gemeente doet op het gebied van duurzaamheid? Klik dan op de knop hieronder.


Gemeente Harderwijk logo

Veelgestelde vragen door ondernemers

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice