Ga direct naar hoofdcontent

Stap 2: maak een plan

In stap 1 heeft u inzicht gekregen in de opbouw van uw energierekening, grootverbruikers binnen uw bedrijf en wetten waar u aan moet voldoen. In deze stap leest u...

  • ...hoe u grote energiebesparende maatregelen slim plant;

  • ...wat een duurzaam meerjaren onderhoudsplan is;

  • ...hoe u financiering en subsidies kunt regelen;

  • ...hoe u erachter komt of u een vergunning nodig heeft en hoe u deze aanvraagt.

Slimme en grote maatregelen

Energiebesparende maatregelen kunnen we onderverdelen in twee groepen:

Slimme maatregelen zijn kleine maatregelen die relatief eenvoudig te treffen zijn: er is geen grote verbouwing nodig en de kosten zijn laag. Door de lage kosten verdienen deze maatregelen zich vaak snel terug. Denk aan tijdschakelaars, tochtstrips, deurdrangers. Doorgaans kunt u slimme maatregelen direct treffen, zonder dat uw bedrijfsvoering hiervoor (lang) stil hoeft te staan.

Een Eco pompschakelaar

Grote maatregelen zijn maatregelen waarvoor vaak verbouwd moet worden, maar waarvan de impact ook groot is. Denk aan isolerende kozijnen, zonnepanelen of een duurzamer verwarmingssysteem. Bij grote maatregelen is het belangrijk om slim te plannen. Zo kunt u onderhoud met verbetering combineren. Dit doet u het beste door een duurzaam meerjaren onderhoudsplan (duurzaam MJOP) op te stellen.

Stevig kozijn met isoleren glas van dichtbij

Duurzaam MJOP

Veel bedrijven hebben voor hun pand een meerjaren onderhoudsplan (MJOP). In dit plan staat op welk moment bepaald onderhoud aan een pand uitgevoerd moet worden. Door onderhoudsmaatregelen uit een MJOP slim te combineren met energiebesparende maatregelen kunt u een interessante businesscase voor een pand opzetten.

Subsidies en financiering

De overheid stimuleert duurzame keuzes van ondernemers met verschillende subsidies en regelingen. Welke subsidies, leningen en belastingregelingen voor u gelden, hangt af van uw situatie. Op de subsidiepagina vindt u meer informatie over de verschillende subsidies en regelingen.

Vergunning nodig?

Voor het uitvoeren van bepaalde energiebesparende maatregelen heeft u een vergunning nodig. Dit zijn vaak de maatregelen die het aangezicht van het bedrijfspand veranderen en zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Ook als uw bedrijf zich in een monumentaal pand bevindt zijn er vergunningen nodig.

U kunt via het omgevingsloket gemakkelijk controleren of u een vergunning nodig heeft. Als dat nodig blijkt te zijn kunt u gemakkelijk via het omgevingsloket een aanvraag of melding opstellen en indienen. U kunt het verloop volgen in een online dossier.

Nederlandse bedrijven dienen in te loggen met eHerkenning. Voor Europese bedrijven moet dat via eIDAS.

Klik hier om naar omgevingsloket zakelijk te gaan.

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice