Ga direct naar hoofdcontent

Zorg- en welzijnsinstellingen

Wat verstaan wij onder zorg- en welzijnsinstellingen?

Onder deze categorie vallen onder andere inrichtingen die een gezondheidszorg of behandelfunctie hebben, zoals ziekenhuizen, medische centra, klinieken, laboratoria, tandartsenpraktijken, dierenartsenpraktijk, huisartsenpraktijk, fysiotherapeutische praktijk, penitentiaire inrichtingen en gevangenissen, psychiatrische inrichtingen.

Op deze pagina vindt u informatie over:

 • Waarom u kunt verduurzamen

 • Voordelen

 • Wet- en regelgeving energie

 • Energiebesparende maatregelen

Waarom verduurzamen?

Zorg- en welzijnsinstellingen gebruiken veel energie om hun bedrijfsvoering op gang te houden en hun cliënten en personeel te bedienen. Er is veel energie nodig voor verschillende dingen. Denk hierbij aan:

 • Verwarmen en koelen van het pand en de ruimtes

 • Ventileren van het pand

 • Elektriciteitsvoorziening apparatuur en verlichting

 • Liften en roltrappen

 • Beveiligingssystemen

 • Koel- en vriescellen

Door de hoge energielasten is het slim maatregelen toe te passen voor het besparen én zelf op te wekken van energie.

Voordelen

Er zijn verschillende voordelen aan het verduurzamen van uw zorg- en welzijnsinstelling.

Gezondere werkomgeving

Verschillende maatregelen hebben aanvullend een positief effect op het binnenklimaat en daarmee de gezondheid van cliënten en personeel. Dit leidt onder uw personeel onder andere tot minder ziekteverzuim en hogere productiviteit.

Imagoverbetering

Door te verduurzamen verbetert u uw imago naar uw cliënten, personeel en andere stakeholders. Een duurzaam gebouw wordt steeds vaker geassocieerd met een gezonde omgeving, wat voor zorg- en welzijnsinstellingen extra belangrijk is.

Kostenbesparing en waardestijging

Het uitvoeren van verschillende maatregelen zorgt voor een toekomstbestendig bedrijf of instelling. Door te verduurzamen zorgt u voor lagere energiekosten en vaste lasten. Dit kan weer geïnvesteerd worden. Ook zal de waarde van het pand of locatie stijgen.

Wet- en regelgeving energie 

Alle ondernemers hebben te maken met energiebesparingsverplichtingen. Zo verplicht de overheid bedrijven en instellingen om energiezuinig te ondernemen en te investeren in duurzaamheid. Hieronder vindt u de belangrijkste regelgeving rondom energie voor zorg- en welzijnsinstellingen.

Wet Milieubeheer: vijf jaar terugverdientijd

Vanaf 2019 is energie besparen door bedrijven en instellingen niet meer vrijblijvend. Onder de Wet Milieubeheer zijn ondernemers verplicht om te besparen op energie. Bijvoorbeeld door alle maatregelen door te voeren die binnen vijf jaar terug te verdienen zijn. U bespaart zo energie en profiteert van lagere vaste lasten. 

Geldt de energiebesparingsplicht voor mijn bedrijf of instelling?

Gebruikt u als instelling meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar? Dan is energie besparen voor uw instelling verplicht. Ook heeft u een informatieplicht.

Informatieplicht

Vóór 1 juli 2019 had u de overheid moeten melden welke energiebesparende maatregelen u al heeft genomen. Dit kon u doen via het eLoket van het RvO. Bekijk op de kennisbank van Infomill het overzicht van verplichte maatregelen per sector. Moet u voldoen aan de informatieplicht en heeft u dit nog niet gedaan? Doe dit dan alsnog. 

Verbreding en verbetering energiebesparingsplicht met CO2-vermindering in 2023

In 2023 worden bedrijven en instellingen verplicht om naast energiebesparende maatregelen ook CO2- reducerende  maatregelen te treffen. Dit is een verbreding van de energiebesparingsplicht. De minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) kondigde dit op 10 december 2020 aan in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees meer over de verbreding en verbetering van de energiebesparingsplicht op de website van kenniscentrum InfoMil.

Overige wet- en regelgeving

Voor een overzicht en hulp bij zaken over wet- en regelgeving kunt u kijken op de pagina wet- en regelgeving. U kunt ook gebruik maken van de wetchecker.

Handige tools voor zorg- en welzijnsinstellingen

Voor meer informatie specifiek voor zorg- en welzijnsinstellingen kunt u terecht op:

Wetchecker

Weet u niet welke wettelijke verplichtingen er gelden voor uw bedrijf? Of hoe u aan deze verplichtingen kunt voldoen?

Checklist die wordt afgevinkt

Na het beantwoorden van de vragen weet u in hoofdlijnen wat u te doen staat. Zorg dat u bij het invullen de volgende informatie bij de hand heeft: 

 • Energierekening, uitgesplitst in elektriciteits- en aardgasverbruik en/of aardgasequivalenten;

 • Financiële jaarrekening;

 • Aantal werknemers;

 • Oppervlakte van alle gebouwen en gebruiksoppervlak van de kantoorfunctie.

Ga naar de Wetchecker

Slimme maatregelen om energie te besparen

1. Slim inregelen van installaties

Door installaties goed in te regelen, kunt u een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat realiseren. Door installaties goed in te stellen, kunt u naar inschatting 25 tot 30 procent besparen op uw energieverbruik. Denk hierbij aan waterzijdig inregelen van het verwarmingssysteem en gebruik van slimme meters.

Instellingen van installaties kunt u optimaliseren met een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS). Een EBS bestaat uit slimme meters en activiteiten. Dit systeem valt onder de maatregelen van de energiebesparingsplicht. Met de data uit slimme meters kunt u het dagelijks, maandelijks en jaarlijks energieverbruik monitoren en verbeteren. Bekijk de website van het RvO voor meer informatie over een energieregistratie- en bewakingssysteem.

2. Kies voor led-verlichting

Een groot deel van energieverbruik komt door verlichting. Zeker waar nog gloeilampen, halogeenlampen of oude tl-verlichting aanwezig is kunnen de energiekosten door verlichting enorm oplopen. Laat tl-lampen, halogeenlampen en gloeilampen vervangen door ledverlichting. Deze investering verdient zichzelf binnen enkele jaren terug.

Installeer naast ledverlichting ook bewegingssensoren in ruimtes waar niet altijd licht nodig is. Denk hierbij aan een magazijn of buiten.

3. Kies energiezuinige machines en computers

In zorg- en welzijnsinstellingen is veel apparatuur die dag en nacht aanstaat. Ook elektrische apparatuur die niet direct wordt gebruikt, verbruikt energie. Dit staat ook wel bekend als sluipverbruik. Denk bijvoorbeeld aan computers en schermen die ‘s avonds in stand-by staan. Investeer daarom in apparaten die energiezuiniger zijn of vanzelf uitschakelen.

Energiebesparende maatregelen: duurzaam MJOP

Grote energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, kunt u slim combineren met een (bestaand) meerjarenonderhoudsplan (MJOP) van het pand. Onderhoud wat op de planning staat wordt gecombineerd met energiebesparende maatregelen. Als het pand nog geen MJOP heeft, kunt u meteen een duurzaam MJOP op laten stellen. 

Huurt u een pand?

Door het toepassen van eenvoudige maatregelen kunt u flink op uw energierekening besparen. Een aantal slimme tips staan hierboven beschreven. Meer slimme tips vindt u op de kennisbank van infomill

Voor grotere maatregelen kunt u uw verhuurder benaderen en hier afspraken over maken. Uw verhuurder moet voldoen aan bepaalde wet- en regelgeving. In sommige gevallen bestaat er een MJOP. Dit MJOP kan slim worden gecombineerd met energiebesparende maatregelen. Door energiebesparende maatregelen zullen de maandlasten van de huur verlaagd worden. U kunt hier met uw verhuurder afspraken over maken met betrekking tot de huurprijs van het pand.

Bent u eigenaar van een of meerdere panden?

Door de onderhoudsmaatregelen uit een MJOP slim te combineren met energiebesparende maatregelen kunt u een interessante businesscase voor het pand opzetten.

Voordelen van een Duurzaam MJOP:

 • U voldoet aan wet- en regelgeving

 • Lagere exploitatiekosten van het pand: u bespaart op uw energiekosten en uw vaste lasten zullen dalen

 • Imagoverbetering naar cliënten, personeel en andere stakeholders

 • Waardebehoud of zelfs -verhoging van het pand

 • Toekomstbestendig maken van het pand en toekomstige problemen voorkomen (zoals bijvoorbeeld vochtproblemen)

 • Gunstig effect op het binnenklimaat van uw pand, wat voor hogere productiviteit en minder ziekteverzuim zorgt. 

Bij grote energiebesparende maatregelen kunt u denken aan:

 1. Isoleren van het pand door gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, en isolerend glas en kozijnen

 2. Balansventilatie met warmteterugwinning

 3. Zonne-energie voor opwekken eigen stroom

 4. Duurzaam verwarmen 

Lees meer over een duurzaam MJOP voor energiebesparende maatregelen.

Voorbeeld: isolerend glas 

Door over te stappen naar HR++ glas zorgt kunt u veel energie besparen ten opzichte van het (inmiddels verouderde) dubbel (of zelfs enkel) glas. Doordat het glas beter isoleert gaat er ’s winters minder warmte verloren en komt in de zomer minder warmte binnen. Hierdoor verlaagt u uw energieverbruik. Naast een lager energieverbruik geeft beter isolerend glas ook meer comfort.  Bij enkel glas of 'ouderwets' dubbel glas kan namelijk koudeval ontstaan, wat aanvoelt als tocht.

Voorbeeld: energiezuinig ventileren

Door zo energiezuinig mogelijk te ventileren, zorgt u voor een gezond binnenklimaat terwijl u energie bespaart. Dit kan met bepaalde sensoren, zoals vocht-, CO2- of bewegingssensoren. Zo wordt altijd voldoende geventileerd voor de situatie. Balansventilatie met warmteterugwinning zorgt er voor dat de warmte uit de lucht die wordt afgezogen, wordt teruggewonnen en wordt afgegeven aan de frisse lucht die wordt aangevoerd. De luchtstromen komen hierbij niet met elkaar in aanraking.

Voorbeeld: zonnepanelen

Bent u een grootverbruiker en heeft u een groot dak? Bekijk dan de mogelijkheden van zonnepanelen. Zelf energie opwekken met zonnepanelen is een duurzame keuze én u bespaart op uw energiekosten. Zo veel zelfs, dat u ze gemiddeld binnen 6 tot 8 jaar terugverdiend. De doorgaans hoge stroombehoefte in combinatie met veel beschikbaar dakoppervlak maken zonnepanelen een rendabele investering. Bovendien zijn er subsidies en fiscale voordelen.

Zonnepanelen

Zelf energie opwekken met zonnepanelen is een duurzame keuze. U bespaart zo veel op uw elektriciteitsverbruik. De gemiddelde terugverdientijd is 6 tot 8 jaar. Bedrijven hebben over het algemeen een hoog stroomverbruik. Dit in combinatie met (veel) beschikbaar dakoppervlak maken zonnepanelen een rendabele investering. Bovendien kunt u profiteren van verschillende subsidies.

Kleinzakelijke verbruiker met een aansluiting van 3 x 80 ampère of minder?

Dan kunt u gebruikmaken van de salderingsregeling. Meer informatie vindt op de website van de Rijksoverheid over salderen bij zonnepanelen. Zelf opgewekte zonne-energie die u terug levert aan het net verrekent u met elektriciteit die u van het net afneemt. Dit mag nog tot 2023. De hoeveelheid stroom die u mag salderen wordt daarna langzaam afgebouwd.

Grootverbruiker met een aansluiting van meer dan 3×80 Ampère?

Bekijk dan de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+).

Subsidies

De overheid stimuleert duurzame keuzes van ondernemers met verschillende subsidies en regelingen. Welke subsidies en regelingen voor u gelden, hangt af van uw situatie. Op de subsidiepagina vindt u meer informatie over de verschillende subsidies en regelingen.

Bekijk zakelijke subsidies

Benieuwd wat er mogelijk is voor uw bedrijf?

Lees meer over onze samenwerking met Energieke Regio.

Energieke Regio kan u helpen bij:

 • Het samenstellen van een actieplan zodat u voldoet aan de wet Informatieplicht Energiebesparing;

 • Het opstellen van een business case voor het opwekken van duurzame energie;

 • Het benutten van aantrekkelijke subsidies en fiscale voordelen.

Ga naar de website van Energieke Regio