Ga direct naar hoofdcontent

Isolerend glas

Hoe werkt isolerend glas?

Via ramen gaat veel warmte verloren. Isolerend glas vermindert warmteverlies via de ramen zo veel mogelijk. Als u enkel glas of standaard dubbel glas heeft, kunt u merken dat dit niet goed isoleert. Het glas voelt koud aan in de winter, waardoor condens en zogenaamde koudeval kan ontstaan. Koudeval is een tochtstroom langs het raam, veroorzaakt door het verschil in binnentemperatuur en temperatuur van het glas.

Tegenwoordig is er beter isolerend glas op de markt, namelijk HR++ of triple glas (HR+++) glas. Deze glassoorten isoleren aanzienlijk beter dan enkel glas of standaard dubbel glas. Door te kiezen voor HR++ of triple glas vermindert u het warmteverlies. Daardoor heeft u meer comfort en kunt u zo'n 15 tot 25 procent op uw stookkosten besparen. Hoeveel u bespaart is afhankelijk van uw stookgedrag en pandtype, het huidige type glas en het nieuwe isolerende glas.

HR++ glas en triple glas

Isolerend glas bestaat uit meerdere glaslagen met ruimte ertussen: de spouw. De spouw is gevuld met edelgassen, zoals Argon of Krypton. Deze gassen laten minder warmte door dan gewone lucht, waardoor het beter isoleert. Aanvullend zit er aan de binnenkant van het glas een speciale warmtereflecterende coating. Deze coating is naar de binnenkant van het huis gericht, daardoor wordt warmte terug naar binnen gekaatst. HR++ glas bestaat uit twee glaslagen en isoleert 2,5 keer zo goed als standaard dubbel glas. Triple glas bestaat uit drie glaslagen en isoleert 5 keer zo goed als standaard dubbel glas. Het verschil met enkel glas is nog vele malen groter.

Bijzondere ramen

Een voorzetraam is een alternatieve manier om van enkel glas dubbel- of zelfs driedubbel glas te maken. Voorzetramen worden veel gebruikt bij monumenten of panden die onderdeel zijn van een beschermd stads- of dorpsgezicht. Een raamconstructie wordt aan de binnen- of buitenzijde van een bestaande muuropening geplaatst. Hierdoor ontstaat een luchtlaag tussen het bestaande raam en het voorzetraam. Deze laag zorgt voor een isolerende werking. De glasplaat kan ook direct op het bestaande kozijn "geplakt' worden.

Een alternatief voor een voorzetraam is het vervangen van het enkele glas voor speciaal monumentenglas. Dit type glas heeft een oud uiterlijk en past vaak in de huidige kozijnen. Monumentenglas kan worden gebruikt bij monumenten of panden die onderdeel zijn van een beschermd stads- of dorpsgezicht.

Afbeelding van oude woning met speciaal monumentenglas

Vind een vakspecialist in de buurt

Installateur met gereedschap

Voor bedrijven uit uw regio kunt u kijken op de pagina vakspecialisten. Hier kunt u filteren op afstand en type werkzaamheden. Ook ziet u welke certificeringen het bedrijf heeft.