Ga direct naar hoofdcontent

Naad- en kierdichting

In een bedrijfspand gaat veel energie verloren door allerlei zogenaamde ‘naden’ en ‘kieren’. Warmte lekt daar weg en koude lucht komt naar binnen. Dat zorgt voor tocht en warmteverlies. Het is een van de belangrijkste factoren die het comfort bepalen. Met goede naad- en kierdichting kunt u tot 15% besparen op de verwarming van uw pand en effectiever gebruik maken van een modern ventilatiesysteem.

Infiltratie versus ventilatie

Voldoende verversing van frisse lucht is cruciaal voor de gezondheid van de werknemers, maar ook om vochtproblemen in het pand te voorkomen. Het is belangrijk onderscheid te maken tussen gewenste  toetreding van lucht (ventilatie) en ongewenste  toetreding van lucht (infiltratie).

Naad- en kierdichting

Om infiltratie tegen te gaan, kan het (verwarmd gedeelte van het) pand luchtdicht gemaakt worden. Om dat te doen begint u met het opsporen van naden en kieren. Dit doet u het makkelijkste op een koude herfstdag als de wind goed waait. U zult de kieren dan het gemakkelijkste kunnen constateren.

Algemene belangrijke plekken om bij langs te lopen zijn:

 • Ramen, deuren en kozijnen.

 • Aansluiting kozijnen op gevel. Oude kozijnen kunnen scheef trekken waardoor er kieren kunnen ontstaan tussen het kozijn en de muur. Zeker als er geen stelkozijnen zijn gebruikt, kan dit tot veel infiltratie leiden. Vergeet niet onder de vensterbank te kijken en/of te voelen.  

 • Draaiende delen van raampartijen. Voor ‘bewegende’ raampartijen geldt hetzelfde als voor deuren. Indien er tochtbanden of rubbers aanwezig zijn, controleer in welke staat deze verkeren. Deze kunnen aan vervanging toe zijn.

 • Deuren. Aan de zij- onder- en bovenkant van de buitendeuren kunnen kieren ontstaan omdat de deur niet goed in de post valt. Met name onder de buitendeur door komt vaak veel kou naar binnen. Daarnaast kunt u met deurdrangers voorkomen dat deuren onnodig open blijven staan.

Op de begane grond:

 • Kruipluik. Veel panden hebben een kruipruimte met een of meerdere kruipluiken om daar te komen. Vaak sluiten deze niet goed, waardoor veel kou en muffe lucht uit de kruipruimte het pand in komt.

 • Meterkast. De meterkast heeft vaak behoorlijke gaten richting de kruipruimte. Ook hier komt kou en muffe lucht uit de kruipruimte omhoog.

 • Naden bij aansluiting van de begane vloer en de gevel

 • Leidingdoorvoeren naar buiten of naar koude ruimtes, bijvoorbeeld de aanvoerleiding van de cv-ketel, persluchtleidingen of ventilatiekanalen.

Op de bovenste verdieping / zolder:

 • Aansluiting van het (schuine) dak op buitenmuur. Hier zitten vaak grote naden en kieren door onzorgvuldige afwerking bij de bouw. Het is wel vaak lastig te bereiken. 

 • Bij een schuin dak: naden in de nok van het dak. Ook deze zijn vaak lastig te bereiken.

 • Tussen gipsplaten die als afwerking dienen van het dak.

 • Leidingdoorvoeren naar buiten, bijvoorbeeld de afvoerleiding van de cv-ketel of ventilatiekanelen.

Praktische tips om aan de slag te gaan

De meeste naden en kieren zijn goed zelf of door uw onderhoudspartner te dichten. Loop alle bovenstaande punten langs en maak een lijst met problemen en benodigdheden om ze op te lossen. De materialen zijn bij de bouwmarkt te koop en de kosten vallen vaak erg mee. Een aantal tips:

 1. Kieren van bewegende deuren en ramen kunt u het beste dichtmaken met tochtband (zachte profielen) of tochtstrips (harde profielen).

 2. Onder de voordeur kunt u het beste een tochtborstel of dorpel gebruiken.

 3. Maak het kruipluik goed sluitend door tochtband of tochtstrips te plaatsen.

 4. Naden bij muren kunt u dichten met kit, schuim, tochtstrips of vezelmateriaal zoals glas/steenwol. Verklein grote voegen of kieren eerst met een latje of ander materiaal.

Kosten en opbrengsten naad- en kierdichting

Met goede naad- en kierdichting ervaart u 's winters minder tocht. De warmte blijft beter hangen waardoor de ketel minder hard hoeft te werken. Ook zal het 's zomers langer koel blijven in huis omdat warme lucht minder snel naar binnen komt. Een pand van ca. 150m2 is voor ca. €100 goed naad- en kierdicht te maken. U bespaart in sommige gevallen wel 15% op uw stookkosten. De kosten/baten van deze maatregel zijn daarom (financieel) zeer lonend.

Houd de ventilatie in de gaten

Gaat u de naden- en kieren aanpakken? Dan gaat ook de luchtcirculatie veranderen. Dat is precies de bedoeling natuurlijk, maar zorg dat u voldoende blijft ventileren. Een goede ventilatieoplossing doet dat automatisch voor u.

Heeft u een ventilatiesysteem zonder display en wilt u actief meekijken wat de staat van het binnenklimaat is? Koop dan een vocht- en CO2-meter. Deze meters zijn er al vanaf ca. €50 en geven goed zicht op de staat van het binnenklimaat.