Ga direct naar hoofdcontent

Ledverlichting

Ledverlichting

Oude lampen zorgen voor een onnodig hoog stroomverbruik. Dat is zonde, zeker omdat het heel makkelijk is om op energiezuinige ledverlichting over te stappen. In dit artikel meer informatie over energiezuinige ledverlichting.

Energie en kosten besparen met energiezuinige ledverlichting

Verlichting is in veel bedrijven verantwoordelijk voor een substantieel deel van het elektriciteitsverbruik. Als u nu nog gloei-, TL- of halogeenlampen in gebruikt, dan kunt met ledverlichting flink besparen op uw energierekening. Het vereist geen grote investeringen en de aanpassing verdient zichzelf snel terug.

Een ledlamp verbruikt ongeveer 10% van de elektriciteit die een vergelijkbare gloeilamp gebruikt. Een 60 Watt gloeilamp kan daardoor vervangen worden door een 6 Watt ledlamp. Bovendien gaat een ledlamp een stuk langer mee.

Energielabel voor verlichting

Net als bij andere elektronica bestaat er ook voor verlichting een energielabel van E tot A++. Ledlampen hebben vrijwel altijd een A-label, dit zijn namelijk de energiezuinigste lampen. Halogeenlampen vallen meestal in klasse C of D, terwijl gloeilampen in E of F vallen.

De werking van ledverlichting

LED is een afkorting voor Light Emitting Diode. Een diode is een chip met elektroden. Wanneer de elektroden gevoed worden met elektriciteit reageren ze met een “kleurstof” waardoor er licht geproduceerd wordt. Door verschillende soorten stoffen te laten reageren met de elektroden kun je verschillende kleuren maken.

Verschillende fittingen

Ledlampen hebben net als halogeen-, TL- of gloeilampen een fitting waarmee ze in een armatuur bevestigd worden. Dit kan bijvoorbeeld een schroeffitting zijn, ook wel bekend als een e14 of e27 fittingen. Daarnaast zijn er ook led-alternatieven voor halogeenlampen met een pin- of bajonetfitting zoals de GU10 of MR16 fittingen. Vervangt u TL-buizen door ledlampen in dezelfde fitting? Let dan op of het om een G5 of G13 fitting gaat. Het getal van de fitting geeft aan hoeveel mm de 'voetjes' van de buis van elkaar af staan.

Installatie

U kunt ledverlichting door uw elektriciën laten installeren of het uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf (vakspecialist). Een vakspecialist kan eventueel een maatwerk lichtplan voor uw pand maken, zodat de juiste hoeveelheid verlichting aanwezig is op de juiste plekken in uw bedrijf.

Vind een vakspecialist in de buurt

Voor bedrijven uit uw regio kunt u kijken op de pagina vakspecialisten. Hier kunt u filteren op afstand en type werkzaamheden. Ook ziet u welke certificeringen het bedrijf heeft.