Ga direct naar hoofdcontent

Dakisolatie

Hoe werkt dakisolatie?

Dakisolatie houdt de warmte beter binnen, want warmte stijgt van nature op. Dakisolatie is daarom de maatregel die vaak het meeste energie bespaart. Door het dak of de zoldervloer van isolatie te voorzien, bespaart u flink op de energiekosten. Ook zorgt het voor meer comfort. In de winter blijft uw pand warmer, en in de zomer houdt dakisolatie de warmte buiten. Met name onder ongeïsoleerde, platte daken zult u merken dat het in de zomer erg warm kan worden, met als gevolg een hoge energierekening omdat uw airco flink moet draaien.

Met dakisolatie kunt u wel 20 tot 40 procent op uw gasrekening besparen. Dit is afhankelijk van het type pand, uw stookgedrag, en het isolatiemateriaal wat wordt aangebracht. Zowel platte als schuine daken kunnen geïsoleerd worden. Schuine daken kunnen vanaf de binnenzijde of vanaf de buitenzijde worden geïsoleerd. Vanaf de buitenzijde heeft de voorkeur, omdat hierbij een mooie egale laag wordt aangebracht. Bij platte daken heeft isoleren vanaf de buitenzijde ook de voorkeur. Dit omdat vanaf de binnenzijde isoleren voor vochtproblemen kan zorgen.

Is uw dakbedekking aan vervanging toe? Dan is dit een heel slim moment om uw dak meteen goed te laten isoleren vanaf de buitenzijde. Ook kunt u overwegen gelijk zonnepanelen en /of een groendak te nemen.

Welke typen dakisolatie zijn er?

Groen dak met zonnepanelen

Plat dak

Een plat dak kunt u het beste via de buitenkant isoleren. Een slim moment is als de dakbedekking aan vervanging toe is. Er wordt een laag isolatiemateriaal op het platte dak aangebracht. Dit wordt netjes waterdicht afgewerkt met een nieuwe laag dakbedekking.

Gaat u uw plat dak renoveren? Overweeg dan direct de aanschaf van zonnepanelen en/of de aanleg van een groen dak. Zo kunt u uw eigen energie opwekken, en het dak op een natuurinclusieve manier extra isoleren.

Schuin dak buitenzijde

Bij isolatie aan de buitenzijde wordt het dakbeschot van isolatie voorzien. Dit is vooral interessant om te doen wanneer u de dakbedekking of dakconstructie vervangt. Vanaf de buitenzijde isoleren levert een hogere isolatiewaarde dan via de binnenzijde. De kosten zijn echter hoger, en als de uitstraling van het dak verandert heeft u mogelijk een vergunning nodig.

Dakisolatie binnenzijde

Schuin dak binnenzijde

Bij het isoleren van een schuin dak aan de binnenzijde wordt isolatiemateriaal aan de binnenkant tussen de dakbalken geplaatst. Dit kan vervolgens netjes worden afgewerkt. Dit is doorgaans goedkoper dan via de buitenzijde en levert een lagere isolatiewaarde. Deze maatregel is goed te combineren met een verbouwing aan de binnenzijde van uw pand.

Let op: verkeerd aangebrachte isolatie aan de binnenzijde van het dak kan leiden tot vochtproblemen. Laat u goed adviseren door een erkende vakspecialist.

Foto van zolder die wordt geïsoleerd

Zoldervloer isolatie

Als u de zolder niet gebruikt als werkruimte is het interessant om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak. Isolatie wordt bovenop de zoldervloer of tussen de vloerbalken aangebracht. Wanneer de isolatie op de vloer ligt kunt u de ruimte niet eenvoudig meer gebruiken voor bijvoorbeeld opslag van goederen.

Let op: wanneer op de zoldervloer te veel isolatie is aangebracht kan het hier gaan vriezen. Houd rekening met grote temperatuurwisselingen als u de zolder voor opslag gebruikt.

Vind een vakspecialist in de buurt

Voor bedrijven uit uw regio kunt u kijken op de pagina vakspecialisten. Hier kunt u filteren op afstand en type werkzaamheden. Ook ziet u welke certificeringen het bedrijf heeft.

Vind een vakspecialist in de buurt

Terug naar het overzicht