Ga direct naar hoofdcontent

Warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een alternatief voor verwarmen met aardgas. Het is een elektrisch apparaat dat uit een bron warmte haalt om te gebruiken voor het verwarmen van water. Het warme water wordt gebruikt voor het verwarmen van een pand en het verwarmen van tapwater. Als bron voor de warmte kan bijvoorbeeld buitenlucht, bodem, ventilatielucht of (grond)water worden gebruikt. Ook als het buiten vriest kan een warmtepomp energie uit de bron halen. Technisch gezien is een warmtepomp vergelijkbaar met een koelkast of airconditioning systeem. Een warmtepomp gaat ongeveer 15 jaar mee.

Warmtepompinstallatie op het dak van een schuur

Welke typen warmtepomp zijn er?

Er zijn verschillende typen warmtepompen verkrijgbaar:

Buitenlucht warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp (de officiële benaming voor een buitenlucht warmtepomp) is een warmtepompsysteem die de buitenlucht als bron gebruikt. Een zogenaamde ‘buitenunit’, een grote ventilator (vergelijkbaar met een airco-unit), haalt warmte uit de buitenlucht. Via leidingen met een speciaal gas wordt de warmte getransporteerd naar de warmtepomp die binnen staat. De warmtepomp, ook wel binnenunit genoemd, zet het speciale gas onder hoge druk waardoor de temperatuur stijgt naar een maximum van 55⁰C (de temperatuur van warm tapwater). De warmte wordt afgegeven aan het cv-water om het pand mee te verwarmen of wordt opgeslagen in een boilervat voor warm tapwater.

Het grootste voordeel van een buitenlucht warmtepomp is de prijs. Deze warmtepomp is goedkoper vergeleken met een bodemwarmtepomp maar heeft ook een lager rendement. De buitenlucht warmtepomp verdient zich snel terug ten opzichte van een cv-ketel.

Bodem warmtepomp

Een water-water warmtepomp (de officiële benaming voor een bodem warmtepomp) of bodem-water warmtepomp gebruikt de bodem als warmtebron. Daarvoor worden er ongeveer 100 meter lange buizen in de bodem geboord. Deze kunststofbuizen (ook wel lussen genoemd) functioneren als een warmtewisselaar. De bodem is een stabiele warmtebron. Gedurende het jaar wisselt de temperatuur nauwelijks. Dat maakt het een ideale bron om uw pand mee te verwarmen en te koelen.

Een groot voordeel van een bodem warmtepomp is het rendement. Het rendement van een bodem warmtepomp is veel hoger dan een buitenlucht. Dat betekent dat u veel minder energiekosten betaalt. Het belangrijkste nadeel van een bodem warmtepomp zijn de hoge investeringskosten. In vergelijking met een buitenlucht warmtepomp scheelt dit vaak duizenden euro’s. U leest meer over bodem warmtepompen op onze kennisbank.

Ventilatie warmtepomp

Als uw pand mechanische ventilatie heeft kunt u deze ook verwarmen met een ventilatiewarmtepomp. De ventilatiewarmtepomp is een lucht/water warmtepomp die ventilatielucht als energiebron gebruikt.

Door warmte uit de ventilatielucht te halen is er minder warmteverlies door ventilatie. Een nadeel is dat het vermogen wordt beperkt door de hoeveelheid lucht die de warmtepomp kan aanzuigen. Daardoor is er vaak een hybride opstelling nodig om het pand voldoende te verwarmen.

Hybride warmtepomp

U kunt een warmtepomp ook combineren met een cv-ketel. U gebruikt dan een warmtepomp als basis en een cv-ketel voor de koude dagen onder het vriespunt en als u een extra stootje nodig heeft om het warm te krijgen.

Het grote voordeel is dat u een kleinere en goedkopere warmtepomp nodig heeft en toch gebruik maakt van het hoge rendement van een warmtepomp.

Koelen met een warmtepomp

Vrouw stelt temperatuur in op thermostaat

Doordat u met een warmtepomp kunt koelen biedt deze ook een alternatief op een airco systeem. De koeling én verwarming verloopt dan via de radiatoren en vloerverwarming, zodat u geen aparte doorvoeren hoeft te plaatsen. Voorwaarde is wel dat de radiatoren geschikt zijn voor lage temperatuur verwarming. U leest meer over het koelen met een warmtepomp op onze kennisbank. Bekijk daarnaast ons artikel met tips voor het koel houden van uw gebouw.

Wilt u aan de slag met gebouw verbeteringen?

Subsidies en leningen

  • Subsidies

  • Leningen

  • Belastingvoordeel

Vakspecialisten

  • Specialisten voor de uitvoering

  • Adviseurs voor een plan op maat

  • Keurmerken & certificaten